in

Agresiju nikada nećemo zaboraviti, ali se sa NATO mora razgovarati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kraljevu da NATO agresija, od pre 23 godine, nikada neće biti zaboravljena, ali da se sa Alijansom mora razgovarati.

On je na državnoj ceremoniji obeležavanja 23. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) zapita i kako se može zaboraviti NATO agresija, te pročitao imena stradalih iz Kraljeva.

„Kraljevo će ova imena večno da pamti i Srbija ih nikada neće zaboraviti“, rekao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija nastaviti “da neguje kulturu sećanja”.

Rekao je da se sa NATO mora razgovarati jer su oni, kako je naveo, “valjda jedini koju mogu da obezbede bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji”.

Vučić je rekao i da “neki neodgovorni ljudi” na Kosovu i Metohiji pokušavaju danas da Srbiju “uvuku u zamku” i da nas, kako je naveo, “nateraju da im odgovorimo onako kako zaslužuju”.

“Jedino što mogu da kažem je da se nismo uplašili, ni njih, ni onih siledžija koji ih podržavaju”, rekao je on.

Naglasio je da će Srbija “dati sve od sebe” da sačuva mir.

“Sve što budemo mogli, zbog budućnost našeg naroda i dece, daćemo da sa sačuvamo mir”, rekao je on.

Istovremeno je naglasio da više neće biti proterivanja i ubijanja srpskog naroda.

“Oni koji misle da će da nas proteruju i ubijaju takođe moraju da znaju da se to jednostavno neće dogoditi jer Srbija nije ni džak ni kanta za udaranje”, rekao je on.

Prisutnima se obratila i Bojana Žarčanin koja se u potresnoj ispovesti prisetila kako je u NATO bombardovanju ostala bez noge, dok su članovi njene porodice bili takođe teško povređeni.

Rekao je da želi da poruči svima u svetu, da je mir najvažnija i da čuvaju živote i svoje gerenacije i svoje dece.

Naveo je i da je pre 23 godine krenuo “brutalan, jeziv, zločinački, neljudski napad” na jednu malu zemlju, koja, kako je rekao ” teško da je nekome nešto skrivila, i koja nikoga nije napala”.

“Njih 19 najsilnijih su svoju hrabrost, osionost i aroganciju hteli da pokažu na jednom malom narodu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je NATO agresija izvršena bez odobrenja UN, te ponovio da Srbija neće nikada zaboraviti žrtve NATO agresije.

Patrijarh: Kainovski zločin

Prethodno je parastos žrtvama NATO agresije služio patrijarh srpski Porfirije koji je ocenio da je “nepobitna činjenica” da je 1999. “19 država učestvovalo u Kainovskom zločinu, u razaranju srpskog naroda i crkve”.

“Ovde smo da uznesemo molitvu i da odamo dostojan pomen žrtvama ali i da isceljujemo rane nanete jednim organizovanim antičoveštvom, rane koje su posledica Magnum Crimena koji je počinjen prema našem srpskom pravoslavnom narodu”, naveo je patrijarh.

Dodao je da je 1999. tadašnja SRJ bila suočena sa “beskrupuloznim zlom, silom koja nije uzimala u obzir pravo i pravdu”.

“Jedini kriterijum tada su bili sila i moć”, naveo je patrijarh i pozvao na međusobno praštanje i mir.

Dodik: Učen sam da praštam, ali neke stvari ne mogu

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao je da su NATO bombe ubile 81 dete i da su to, kako je naveo, “morali da vide kada su gađali”.

Rekao je da je očekivao je da se izvine, te ukazao da “oni koji su tada bombardovali i sada ponavljaju iste stvari”.

“Srbi su slobodarski narod i ne mogu oprostiti, učen sam da praštam, ali neke stvari ne mogu”, rekao je Dodik.

Obeležavanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.