in

Abortus je privatna stvar svake žene, a u privatnost se ne dira

Abortus je privatna stvar svake devojke i žene, a u privatnost se ne dira, kaže za N1 ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, komentarišući inicijativu za zabranu abortusa koju je pokrenula organizacija “Savez za život”.

„Za one koji traže zabranu abortusa, obrazlažući to borbom za poboljšanje izuzetno teške demografske slike našeg naroda, reći ću da postoje mnogo efikasniji načini da bar usporimo demografski sunovrat“, misli Dmitrović.

On dodaje da, uprkos merama koje je država donela, a koje važe od 1. januara 2022 godine, kako bi povećala stopu fertiliteta, moramo svakoga dana demografski problem da držimo na vrhu lestvice prioriteta, da o njemu razgovaramo.

“Zabrana abortusa, još jednom, privatna je stvar, a na nama kao društvu je da ženama, koje se odluče na abortus, predočimo negativne strane te odluke. Pre svega zbog mogućih loših posledica za zdravlje. Sve drugo je u sferi njihovih odluka”, zaključio je on.

Đukić Dejanović: Isključivo pravo žene je da li će i kada roditi dete

Slavica Đukić Dejanović, bivša ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, kaže za N1 da su sve inicijative dobrodošle, ali napominje da je isključivo pravo žene da li će i kada će roditi dete.

“Mislim da planiranje porodice i znanje o tome treba da budu u Srbiji na mnogo višem nivou, da korišćenje modernih sredstava kontracepcije treba da postane realnost mladih žena i žena u fertilnom periodu i muškaraca takođe i mislim da je to tema koja je vrlo interesantna”, kaže Đukić Dejanović.

Izvor: N1

Na pitanje da li se u Srbiji vodi prikrivena kampanja za to da se abortus zabrani, kaže da bi takve inicijative mogle da posluže “da žena kada je gravidna i kada ide na ginekološko savetovalište ima i psihološko savetovalište, da se prosto sa njom razgovara, da joj se govori i o štetnim posledicama abortusa, dakle ona treba da bude potpuno informisana i sigurno je da su natalitet i zdravlje žene u tesnoj vezi”, objasnila je bivša ministarka.

Međutim, dodaje ona, zabranama se ne može poboljšati fertilitet i ne može se praviti bolja demografska budućnost Srbije.

Podsećamo, poslednjih dana, građanima su na ulicama Beograda deljeni propagandni leci organizacije “Savez za život”, kojima traže podršku za zabranu abortusa zakonom.

Poverenica: Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno zbog toga što se sa internet portala i društvenih mreža prenela na polemiku u javnosti.

“Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje, jer je abortus u Republici Srbiji legalan i dozvoljen”, navela je Janković u saopštenju.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer on garantuje da “svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece”, dok Porodični zakon propisuje da žena slobodno odlučuje o tom pitanju.

“Ovakve akcije su štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju, pa čak i zastrašuju žene. Fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu, koji pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo”, kazala je poverenica.

Janković je istakla da je izuzetno važno raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih.