in

Abazović se oglasio o hapšenju policajca kojeg je prošle godine nagradio

Abazović se oglasio o hapšenju policajca kojeg je prošle godine nagradio

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da “samo oseća odgovornost prema građanima Crne Gore”, odgovarajući na pitanje da li oseća ličnu odgovornost s obzirom na to da je pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, koji je sinoć uhapšen, dobio zahvalnicu za borbu protiv kriminala od njega prošle godine.

„Knežević je krajem aprila 2022. sproveo opsežnu akciju hapšenja vođa kavačkog klana, na čijem čelu je bio Slobodan Kašćelan, i zbog toga je dobio zahvalnicu. Tada je pokrenuto ovo što se sada dešava. Da li je neko od tada prikriveno radio, mora snositi odgovornost“, kazao je Abazović.

Na pitanje očekuje li ostavke, a uzimajući u obzir da je čelnik UP Zoran Brđanin kazao da to neće učiniti, Abazović je rekao da će sa njim razgovarati u ponedeljak, kao i da je u stalnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filipom Adžićem. Da nije bilo njega, dodaje, mnoge stvari bi ostale neotkrivene.

„Mislim da ne treba da izvrćemo teze. Ovo što se dešava u policiji Crne Gore je bolno, ali ovo je vrlo lekovita stvar. Žao mi je što se ovo ranije nije dešavalo. Žao mi je što smo mi, vrlo mala grupa ljudi, od početka govorili da nam je država u kandžama organizovanog kriminala, i nisu se tome samo podsmejavali, nego su neki koji su se smatrali velikim borcima u borbi protiv organizovanog kriminala pravili anti-kampanju i sada je jasno zašto se to dešavalo“, ocenio je Abazović.

Uprava policije je saopštila danas da direktor Zoran Brđanin nije saslušan u okviru predmeta hapšenja vršioca dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejana Kneževića, niti smatra da ima direktne ili indirektne odgovornosti, a samim tim ni razloga da podnese ostavku na funkciju direktora Uprave policije.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je zbog sumnje da je povezan sa delom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Državni tužilac i portparol Vukas Radonjić rekao je medijima da je Knežević uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična dela.

Kako je prethodnih dana saopšteno, krivičnom prijavom je obuhvaćeno 17 osoba, među njima najviše bivših i aktivnih policajaca.