in

80 odsto zaposlenih nema dobre uslove za rad

Predstavnici Sindikata nauke okupili su se ispred Vlade kako bi tražili odgovore na zahteve, koje je sindikat, u pisanoj formi, predao 30. decembra prošle godine. Zahtevi su proizašli iz rasprave sa sastanka, koji je 28. decembra 2021. održan u Vladi, a vezani su za plate i položaj zaposlenih u nauci.

Prema njihovim rečima, od 2019. godine oko 80 odsto zaposlenih u nauci nema niti dobre uslove, neki nemaju ni ugovore na stalno već ugovore koji se stalno obnavljaju.

„Zahtevi su da se odmah, bez odlaganja, nivelišu plate oštećenim naučnim radnicima, nastale nemarom i neradom nadležnog Ministarstva i države. Da se sa svim naučnim radnicima koji su na ugovorima na određeno vreme, odmah, bez odlaganja, zaključe ugovori o radu u skladu sa zakonom. Da nadležno Ministarstvo za nauku najkasnije do novembra 2022. godine predstavi plan sa koeficijentima po zvanjima, a na osnovu kojih će se od 1. januara 2023. godine obračunavati i isplaćivati plate u nauci, čime će se obezbediti zakonski princip ‘jednaki rad – jednaka plata’. A država voli da se hvali rezultatima u nauci a kada treba da se ulaže onda namamo jednaka prava“, rekla je za N1 predsednica sindikata nauke Đurđica Jovović.

Odgovore na zahteve upućene pre više od mesec dana nisu dobili, pa su odlučili da po njih dođu lično ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Za N1 su rekli da i dalje nemaju nikakav odgovor od Ministarstva prosvete, ali da će nastaviti borbu i da će odluku o sledećem koraku doneti već 8. februara.

Tagovi