in

20 uhapšenih, navodno i onaj ko je pucao

Sužava se krug mogućih izvršilaca i naručilaca ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića. U opsežnoj akciji uhapšeno je 20 osoba, među njima navodno i onaj koji je pucao.

Prvo rat saopštenjima tužilaštva i člana Predsedništva, a potom i opsežna policijska akcija koju je i najavio Milorad Dodik. Na prostoru Banjaluke protekle noći “prevrnut je svaki kamen”, kaže policija, a ispod je nađen i osumnjičeni za ubistvo, a uz njega uhapšeno je još 20 osoba.

Tokom ovih aktivnosti, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su, pored prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca kojem je na predlog Tužilaštva BiH od Suda BiH određen pritvor 24.03.2022. godine, indentifikovali neposrednog izvršioca i saučesnike u izvršenju krivičnog dela, saopšteno je.

Nezvanično, radi se o Aleksandaru Mijatoviću – policiji poznatom licu koje iza sebe već ima jednu presudu za ubistvo i to od pre 14 godina kada je osuđen na 16, zbog ubistva Saše Ilića Španca na parkingu UKC-a u Banjaluci, koje je počinio sa devojkom Jelenom Tegel, navodno prvo zbog krađe luksuznog BMW-a, a onda zbog ljubomore. Sada je “pao” je na poligrafu, a sumnja se da je u vreme zločina bio na zatvorskom dopustu iz KPZ-a Tunjice.

Kriminalistička obrada osumnjičenih ili povezanih sa slučajem ubistva načelnika prijedorske kriminalističe policije Radenka Bašića još traje. Iz policije danas, osim kroz saopštenja, bez obraćanja medijima. Za obradu osumnjičenih imaju rok od 48 časova. Nakon toga predaće ih Tužilaštvu koje će doneti odluku o predlogu za pritvor, navodi reporter N1 SOT Mladen Vujinović.

Poznavaoci prilika, podsetimo, spekulišu i kako je Bašić stradao upravo zbog dobrog rada na suzbijanju puteva droge u Prijedoru i tom delu Bosne i Hercegovine. Ubijen je u ponedeljak u jutarnjim časovima pucnjem s leđa u potiljak, dok se peške kretao ka poslu. Nema odgovora na pitanja o čudnim informacijama poput foto-robota, pa fotografije Adela Kabaša. Da li je među osumnjičenima, ni danas nije poznato. Jednaka je nepoznanica i ko je i kada uhapsio Slavišu Praštala kojem je određen pritvor, bez informacija o ubistvu za koje se tereti?