in

Znamo koji je pravi cilj Zapada prema Srbiji

Znamo koji je pravi cilj Zapada prema Srbiji

Cilj Vašingtona i Brisela prema Srbiji je da slome političku volju srpskog rukovodstva i nateraju ga da se pridruži sankcijama Rusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Znamo koliko je potrebno čvrstine Beogradu da nastavi da sarađuje sa nama – naravno, u interesu svoje države – pod najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela i njihovih prijatelja koji daju sve od sebe da uvuku Srbiju u svoj antiruski front. Njihov stvarni cilj nije da „stabilizuju“ region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da se priključi režimu sankcija Rusiji“, saopštila je ona.

Ona je nazvala spekulacijama priče da Rusija, navodno, vrši pritisak na Beograd.

„Nema potrebe da se na našu saradnju sa Srbijom neosnovano projektuje zapadni stil zavrtanja ruku koji je nama stran. Ako u nekim oblastima srpski partneri imaju obaveze koje još nisu ispunili, onda smatramo da je to pitanje vremena i njihovog izbora“, naglasila je Zaharova.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ona je podsetila da ruska politika prema Srbiji, koja je dugi niz godina pod stalnim pritiskom kolektivnog Zapada zbog želje da vodi samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku, ostaje nepromenjena i ne podleže izmenama – ma koliko se dramatično menjale okolnosti u međunarodnim poslovima.

„Dosledno podržavamo Beograd koji se bori za suverenitet i teritorijalni integritet, u borbi za deo svoje zemlje – AP Kosovo i Metohiju. Insistiramo da se kosovski problem, koji je ključan za Srbe, rešava na osnovu međunarodnog prava u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dajemo podršku našim srpskim partnerima kada je potrebno da se odbiju lukavi i agresivni potezi zapadnjaka, koji pokušavaju da umesto rešenja problema podmetnu lažne kompromise“, rekla je Zaharova.