in

Zelenski je iskreno uveren da će uspeti da Ukrajinu pretvori u novi Izrael

Zelenski je iskreno uveren da će uspeti da Ukrajinu pretvori u novi Izrael

On iskreno veruje da će uspeti da pretvori Ukrajinu u nešto poput Izraela, to jest u paravojnu državu koja živi sa osećajem stalne vojne pretnje, ocenjuje Andrej Sušencov, programski direktor Valdajskog kluba i ekspert za spoljnu politiku SAD.

Malo je verovatno da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očekuje vojnu pobedu, ali on iskreno veruje da će uspeti da pretvori Ukrajinu u nešto poput Izraela, to jest u paravojnu državu koja živi sa osećajem stalne vojne pretnje, smatra Andrej Sušencov, programski direktor Valdajskog kluba i ekspert za spoljnu politiku SAD.

On ističe da Ukrajina nema sopstvene vojne ili ekonomske resurse za pobedu, a resursi koje obezbeđuje Zapad nikada neće biti dovoljni za konačni poraz Rusije. Kalkulacija Zelenskog se verovatno zasniva na uverenju da će on, nudeći Ukrajinu kao oruđe NATO-a protiv Rusije, stalno mobilisati zapadnu podršku i time obezbediti svoj i opstanak svojih saradnika.

U najgorem slučaju, Zelenski verovatno računa da će emigrirati na Zapad sa najbližim saradnicima, gde će se zalagati za nastavak politike obuzdavanja Rusije, navodi Sušencov u autorskom tekstu za RT internešenel.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On ocenjuje da bi teškoće sa kojima se Ukrajina suočava mogle da budu značajno umanjene, ako bi Zelenski bio voljan da diplomatskim putem reši krizu i podseća da je Rusija više puta preduzimala diplomatske inicijative za rešavanje sukoba.

„Međutim, pod uticajem SAD i Velike Britanije, Kijev je zauzeo kurs za produženje sukoba, oslanjajući se na zapadnu vojnu pomoć da bi ostvario svoje ciljeve“, kaže Sušencov.

Dodaje da su vojni i ekonomski resursi Ukrajine presušili, a zemlja je na kraju postala oruđe za borbu protiv Rusije. Ipak, Kijev i dalje ima priliku da započne pregovore sa Moskvom, iako su okolnosti sve nepovoljnije, a rešenja koja je ruska delegacija iznela na početku krize više neće biti na stolu.

„Zelenski bi i dalje mogao da prisvoji lovorike mirotvorca koji je žrtvovao neke lične interese u cilju spasavanja ukrajinskih života i obezbeđivanja mirne budućnosti za svoju zemlju“, tvrdi Sušencov.

Osim toga, primirje bi ublažilo ekonomske poteškoće pristalica Kijeva na Zapadu i tako stvorilo izvesnu zahvalnost i sa njihove strane, a Ukrajina bi uštedela znatnu količinu vojnih resursa.

Pomoć sa Zapada prikriva greške vlade u Kijevu

Ipak, vlada Zelenskog se ponaša kao da ne vidi nikakvu vrednost u očuvanju ukrajinske državnosti.

„Administracija rasipa živote građana i ekonomske resurse u uverenju da je ta žrtva neophodna da bi se stekla neka moguća, prilično neodređena, prednost u budućnosti. Umesto da deluje kao mirotvorac, kao neko ko je spreman da se žrtvuje da bi spasio živote sunarodnika, Zelenski se ponaša kao kockar, a stanovništvo hrani vojnom propagandom“, ističe programski direktor Valdajskog kluba.

On navodi da vojna, politička i ekonomska podrška bez presedana koju Ukrajina dobija iz inostranstva prikriva sve greške vlade u Kijevu i strategije koja se zasniva na principu „rat će sve platiti“.

Militarističko opredeljenje je omogućilo Zelenskom da uspostavi političku diktaturu i progoni protivnike u svim sferama, uključujući i religiju. Kao rezultat toga, on je obezbedio ogromnu koncentraciju moći u svojim rukama i, po prvi put u ukrajinskoj istoriji, ućutkao svaku moguću opoziciju.

Kratkoročno, Zelenski zaista ne treba da brine o ekonomskom blagostanju Ukrajine, objašnjava Sušencov, jer će spoljna ekonomska pomoć biti dovoljna. Osim toga, Kijev i dalje očekuje da će 300 milijardi dolara deviznih rezervi Rusije, zamrznutih na Zapadu, pasti u njegove ruke.

Dakle, čak i ako bude poražen i izgubi deo teritorije, Zelenski očekuje da će ostati na vlasti kao vođa potreban Zapadu za novu Ukrajinu, koja će biti glavna antiruska ispostava na istočnim granicama NATO-a.

„Mislim da je Zelenski iskreno uveren da će uspeti da Ukrajinu pretvori u nešto poput Izraela, u paravojnu državu u neprijateljskom okruženju koja živi sa osećajem stalne vojne pretnje“, zaključuje Sušencov.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)