in

Zažalićete zbog pokušaja da priredite Rusiji strašnu sudbinu

Zažalićete zbog pokušaja da priredite Rusiji strašnu sudbinu

Sukob oko Ukrajine ide uzlaznom putanjom, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Zapad je u zabludi povodom mogućih uspeha ukrajinske vojske na bojnom polju.

„Vidimo sve veću indirektnu, a ponekad i direktnu umešanost zemalja NATO-a u ovaj sukob. Čujemo izjave koje ukazuju na apsolutnu dominaciju političke volje da se nastavi rast njihovog učešća. Mi, zapravo, vidimo privrženost dramatičnoj zabludi da Ukrajina može da ima neku vrstu uspeha na bojnom polju“, nastavio je on.

„To je dramatična zabluda zapadnog društva, zbog koje će više puta požaliti“, rekao je Peskov.

Prema njegovom mišljenju, „sve to zaista dovodi do toga da sukob degradira i izaziva dodatnu napetost u uzlaznoj spirali“.

Da bi se smanjila eskalacija, primetio je Peskov, neophodno je slušati Rusiju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

„Treba poslušati zabrinutost Rusije, ’premotati traku‘ do kraja, rekao bih čak, do pretprošle godine kada je Rusija ponudila da razgovara o svojim zabrinutostima za pregovaračkim stolom i kada je Rusija bila odbijena“, rekao je Peskov.

On je istakao da se, naravno, treba pokajati, zbog cinizma u proteklih osam godina. Treba shvatiti sve negativne posledice igre Nemačke, Francuske i Ukrajine koju su igrali, obmanjujući Moskvu, obmanjujući narod Donbasa i pokušavajući da im priredi strašniju sudbinu, što je Rusija.

On je takođe rekao da isporuka teških tenkova Ukrajini neće promeniti ništa u pogledu napretka ruske strane ka ostvarenju svojih ciljeva.

„Posledice će svakako biti sa predznakom minus. Više puta smo govorili da takve isporuke neće moći ništa suštinski da promene. One će dodati probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu“, rekao je portparol Kremlja. „Važnost takvih isporuka ne treba preuveličavati u smislu njihove sposobnosti da „nešto promene. Specijalisti su dobro upoznati sa svim problemima koji prate takve isporuke.

Svim tim tenkovima potrebno je održavanje i popravka“, rekao je Peskov novinarima.

(sputnik)