in

Zapad zabrinut zbog 200.000 ruskih vojnika na manevrima

Rusija i Belorusija se na vežbama „Zapad – 2021“ pripremaju za partizanski rat protiv NATO, piše novinar američkog „Nešenel interesta“ Mark Episkopos.

„Konflikt velikog obima sa Zapadom u tradicionalnom smislu nije osnovni cilj tih manevara. Najveći deo vežbi će se odvijati u urbanim sredinama.

Po mišljenju stručnjaka takav izbor se može objasniti time što se Rusija priprema za partizanski rat protiv NATO“, navodi se u članku.

Vojni ekspert Majkl Kofman pretpostavlja da će se manevri sastojati iz dve etape – prva faza predviđa mobilizaciju i razmeštanje ruskih i beloruskih snaga prvih dana potencijalnog upada Amerike i njenih saveznika.

U drugoj fazi predviđeno je da Moskva primeni čitav spektar naoružanja kako bi nanela poraz snagama uslovnog neprijatelja.

Episkopos dodaje da su Poljska, Letonija i Ukrajina izrazile „duboku zabrinutost“ za svoju bezbednost zbog ovih vežbi.

Ipak, nema nikakvih naznaka da bi Rusija iskoristila vežbe kao pokriće za vojnu intervenciju u susednim zemljama, zaključuje autor.

Velike strateške rusko-beloruske vojne vežbe „Zapad 2021“ u kojima će učestvovati skoro 200.000 vojnika, uključujući strane kontigente iz zemalja ODKB, ŠOS počinju danas.

Kako je saopšteno, na poligon „Mulino“ u Nižegorodskoj oblasti stigli su vojnici iz još sedam zemalja.

Podsetimo, NATO je, u svetlu predstojećih vojnih vežbi „Zapad 2021“, pozvao Rusiju i Belorusiju da deluju predvidljivo, kako bi se smanjio rizik od incidenata na granicama Alijanse.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE