in

ZAOKRET? – VUČEĆEVA PRETNJA ZAPADU: Ako ostane presuda Todosijeviću – Briselski sporazum više neće važiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, ukoliko se ne poništi presuda suda u Prištini srpskom poslaniku Ivanu Todosijeviću, Briselski sporazum više neće postojati.

“Ukoliko se Todosijeviću ne poništi presuda, vama je jasno da Briselski sporazum, odlukom Albanaca, više ne postoji”, rekao je Vučić novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Srbi izaći na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji ukoliko se Todosijeviću ne poništi presuda.

Vučić je rekao da će Beograd donositi odluku zajednički sa predstavnicima Srba u pokrajini.

“Tako da su onda sve odluke moguće. Ja se nadam da će neko da postupa racionalno, razumno, a da će neko spolja, takođe, imati dovoljno mudrosti i snage da ih prizove pameti da se tako ponašaju”, rekao je Vučić.

Apelacioni sud u Prištini je protekle sedmice pravosnažno osudio na dve godine zatvora predsednika opštine Zvečan i poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića zbog, kako su naveli, “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju” njegovom izjavom o Račku.

Todosijević je o Račku govorio 2019. godine povodom 20 godina od NATO bombardovanja obraćajući se na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila “takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.