in

Zaharova: Avganistan otkrio da je NATO potpuno nesposoban

Situacija u Avganistanu jasno je pokazala da ni NATO ni SAD nisu sposobni da efikasno planiraju i koordinišu svoje akcije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Štaviše, SAD su se pokazale kao potpuno nekompetentne kao vodeća sila. A snimci samouništavanja ‘nepobedive mašine’ koji su obišli ceo svet, ubedljivije od svih vojnih proračuna pokazuju apsolutnu nesposobnost NATO-a kao vojno-političkog bloka koji pretenduje na vodeću ulogu u obezbeđivanju svetskog poretka”, napisala je Zaharova na „Fejsbuku”.

Kako kaže, čini se da je sada najbolje vreme da NATO poradi na svojim greškama.

„Ali, što se kaže, oni nisu takvi. Šta radi blok, uhvaćen u sopstvenoj nemoći. On užurbano traži informacione razloge kako bi skrenuo pažnju sa niza neuspeha i odgovara na izazove vremena… vežbama”, istakla je Zaharova, navodeći listu vojnih manevara koje NATO planira da održi do kraja godine, preneo je „Sputnjik”.

„Obratite pažnju koliko često održavaju vežbe u baltičkim zemljama i zemljama Istočne Evrope. Sudeći po katastrofi NATO-a u Avganistanu, Alijansi nisu potrebne vežbe na poljima i šumama, nego u planinama i stepama. Ali, očigledno, zaista su se uživeli u virtuelnu konfrontaciju sa Rusijom”, navela je portparolka, prenosi Tanjug.

Pritom je konstatovala da apetiti NATO rastu, kao i da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u junu najavio povećanje vojnog prisustva NATO na Arktiku.

„Degradacija Alijanse je očigledna. Vojnu opremu iz Iraka su bar prevezli do baltičkih zemalja i poklonili vazalima gomile starudije. U Avganistanu su snage toliko istrošene da su automobile i helikoptere ostavili onima zbog kojih su ih i dovezli. Zamišljam šta će biti na Arktiku”, zaključila je Zaharova.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE