in

Zaboraviće Ukrajinu, trebaće 100 godina da se zemlja obnovi, niko neće pomoći

Zaboraviće Ukrajinu, trebaće 100 godina da se zemlja obnovi, niko neće pomoći

Vladimir Zelenski Uništava Ukrajinu, nakon završetka sukoba niko je neće obnavljati, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Vidite, sutra će se pojaviti novo akutno pitanje i sve će se tamo okrenuti. Zaboraviće Ukrajinu. Trebaće sto godina (da se zemlja obnovi). Niko neće pomoći“, istakao je on.

A, ako neko i pomogne, SAD ili EU, oni će i upravljati zemljom, ekonomskim metodama, upozorio je predsednik.

„Ako je to potrebno Zelenskom, neka ratuje. Međutim, to sigurno ne treba običnom narodu – istakao je šef države, dodavši da to ne treba ni ukrajinskim vojnicima. Zato kažem da treba da razgovaramo sa tamošnjom vojskom. Polako, korak po korak, nekako ćemo se dogovoriti“, rekao je predsednik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ja mrzim rat. I naši Belorusi mrze rat. Mi ne želimo rat. Mi želimo mirovne pregovore“, objasnio je on. – Ali vi držite Volođu Zelenskog za ruke i noge i ne puštajte ga za pregovarački sto. To je moje uverenje, mnogo činjenica to potvrđuju. Dakle, hoćete rat“, rekao je Lukašenko, obraćajući se predstavnicima zapadnih medija.

Lukašenko kaže da postoji opasnost od eskalacije sukoba, tokom kojeg se i dalje koristi konvencionalno oružje, ali potencijalno može doći i do primene hipersoničnog i nuklearnog.

„U tome je opasnost. Zato sada treba stati, ne glupirati se i ne ratovati“, poručio je predsednik Belorusije.

(sputnik)