in

Vučić: Priznanje je neprihvatljivo, ali papir je bolji od Ahtisarijevog plana i od svega do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju teška i neprihvatljiva stvar priznanje koje se pominje u non pejperu o Kosovu i Metohiji koji je objavila prištinska Koha, ali da je taj papir mnogo bolji od Ahtisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali.

U intervjuu za praznični broj Blica kaže da ima i drugih neprihvatljivih stvari kao što je detalj oko Mitrovice.

“To je jedina urbana zona koju Srbi imaju i žele da im je oduzmu. Ima i drugih stvari, papir je sastavio neko vrlo kompetentan, ko sve razume. Svakako nam neće biti lako”, rekao je Vučić.

On smatra da je taj papir mnogo bolji od Ahtisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali.

“To pokazuje da oni koji govore da nikad ne možete da dobijete bolji papir, nisu u pravu. Samo što nekada dođe, ne kažem da je to sad slučaj, situacija kad više stvarno nema boljeg”, ukazao je predsednik i dodao da je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević morao da razume – do kada možeš, a od kada više ne.
“To je na državnom rukovodstvu”, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je problem kako Srbima objasniti da svi imaju pravo na sve, osim Srba.

“Naš zadatak je pametan pristup, očuvanje mira i stabilnosti, da se mnogo više borimo za ekonomske interese nego teritorijalne, ne govorim pritom o Kosovu”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da moramo da razumemo stanje stvari, da ulažemo u veštačku inteligenciju, robotiku, IT sektor, genomske institute i da idemo u budućnost.

Predsednik je ukazao da ako nastavimo da se razvijamo ovim tempom, ovoliko brže od svih u regionu, ništa drugo nam neće biti potrebno.

“Zato ne smemo da dozvolimo da nas iko isprovocira. A ja želim da budem zapamćen ne za dve, nego za 50 godina, kao predsednik koji je izgradio najviše bolnica, kliničkih centara, domova zdravlja, najviše puteva, auto-puteva, pruga, muzeja, pozorišta”, rekao je Vučić i naglasio da ne želi da bude upamćen kao neko ko je majkama vraćao decu u kovčezima.

Odgovarajući na konstataciju da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne pokazuje dobru volju za razgovore, Vučić je rekao da će morati da je pokaže i da će biti pod velikim pritiskom, ali je ukazao da Kurti ovim trguje i da hoće da kaže da je mnogo važan, preneo je Tanjug.

“Pokazuje svoj odnos prema dijalogu, nepoštovanje prema nama i posrednicima, ali to je na njemu”, rekao je Vučić, dodajući da ni najmanje nije fasciniran Kurtijem.