in

Vrtoglavi pad Bajdenovog rejtinga

Vrtoglavi pad Bajdenovog rejtinga

Očekuje se da će Bajden (80) pokrenuti još jednu kandidaturu za Belu kuću, možda već sledećeg meseca, nakon obraćanja 7. februara, navodi Rojters pozivajući se na svoje izvore

Rejting američkog predsednika Džozefa Bajdena ove nedenje je blizu najnižeg tokom njegovog predsedničkog mandata usred kritika republikanaca zbog poverljivih dokumenata koji su pronađeni u njegovoj kući poslednjih meseci, pokazalali su rezultati nove ankete Ipsosa, prenosi Rojters.

Trodnevna nacionalna anketa, koja je okončana u nedelju, pokazala je da 40 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov učinak na mestu predsednika, naspram 39 odsto, u anketi od pre mesec dana.

Bajden je počeo 2023. podstaknut neočekivano snažnim rezultatima demokrata na međuizborima. Inflacija u SAD takođe je opadala, a Republikanska partija zapala je u nerede nakon što joj je bilo potrebno nekoliko dana da izabere predsednika Predstavničkog doma SAD.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ali najnovije ankete pokazuju da ti faktori možda nisu značajno promenili stav javnosti o predsedniku dok se priprema za očekivanu kandidaturu za reizbor 2024. godine.

Očekuje se da će Bajden (80) pokrenuti još jednu kandidaturu za Belu kuću, možda već sledećeg meseca, nakon obraćanja 7. februara, navodi Rojters pozivajući se na svoje izvore.

Republikanci u Kongresu poslednjih dana kritikovali su predsednika nakon što je Bela kuća ovog meseca saopštila da su Bajdenovi advokati pronašli poverljive dokumente u njegovom domu u Vilmingtonu u Delaveru početkom novembra – uoči izbora.

Republikanci su rekli da Bajdenov tim nije bio otvoren u vezi sa otkrićima, a odlaganje su označili kao značajno kada je administracija već ispitivala kako je bivši republikanski predsednik Donald Tramp postupao sa veoma osetljivim poverljivim dokumentima koje je zadržao u svom odmaralištu na Floridi, nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde imenovalo je specijalne savetnike, koji su nezavisni od političkog uticaja da ispitaju kako Trampovo tako i Bajdenovo rukovanje dokumentima.

Pravni stručnjaci primećuju da postoje značajne razlike između ova dva slučaja, a posebno da Bela kuća kaže da je počela da predaje dokumente pronađene u Bajdenovom domu čim su locirani, dok je Tramp odbijao da to učini sve dok FBI nije izvršio pretres njegove imovine.

Preuzimajući dužnost usred pandemije kovida 19, Bajdenov mandat obeležili su ekonomski ožiljci globalne zdravstvene krize, uključujući rastuću inflaciju. Prošle godine, njegov rejting je pao na čak 36 odsto u maju i junu.

Anketa Rojters/Ipsos takođe je pokazala opšte nezadovoljstvo vođstvom Vašingtona.

Samo 20 odsto ispitanika reklo je da odobrava predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija, najvišeg izabranog republikanskog zvaničnika u zemlji. Samo 35 odsto ispitanika reklo je da ima povoljan stav o Predstavničkom domu, a 38 odsto je reklo da ima pozitivan stav o američkom Senatu.

Anketa Rojters/Ipsos, sprovedena širom Sjedinjenih AmeričkDržava, prikupila je odgovore 1.035 odraslih građana, koristeći nacionalni reprezentativni uzorak. Rojters ipak napominje da anketa ima marginu greške od tri procentna poena.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

The post Vrtoglavi pad Bajdenovog rejtinga first appeared on WebTribune.