in

Vreme igra u korist Rusije, moramo hitno da …

Vreme igra u korist Rusije, moramo hitno da …

Vojni kapaciteti i ekonomija Ukrajine gotovo u potpunosti zavise od pomoći Sjedinjenih Država, rekli su bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i sekretar odbrane Robert Gejts u članku za Vašington post.

Prema njihovim procenama, Oružane snage Ukrajine „sjajno su se pokazale.

„U međuvremenu, ekonomija zemlje je u padu, milioni ljudi su pobegli, njena infrastruktura je u kolapsu, većina njenih ruda, industrijskih kapaciteta i značajnog poljoprivrednog zemljišta su pod ruskom kontrolom“, navode bivši zvaničnici u članku pod naslovom „Vreme nije na strani Ukrajine.”

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Rajs i Gejts smatraju da trenutno „vreme igra u korist Rusije“ i ako ukrajinska vojska ne uspe da zaustavi napredovanje ruskih oružanih snaga, onda će Zapad početi da vrši veći pritisak na Kijev, gurajući vlasti u pregovore.

Autori se plaše takvog scenarija, jer će on omogućiti Rusiji da učvrsti „jaku poziciju“.

„Jedini način da Sjedinjene Države i njihovi saveznici izbegnu takav scenario je da hitno i značajno povećaju vojne isporuke Ukrajini i obezbede joj dovoljno kapaciteta da obuzda nastavak ruske ofanzive i omogući Ukrajini da potisne ruske snage na istok i jug“, tvrde Rajs i Gejts.

Prema rečima penzionisanog obaveštajnog oficira SAD, Skota Ritera, novo oružje obećano Ukrajini neće biti raspoređeno tamo do proleća, tako da je sada vreme na strani ruske vojske.

Webtribune.rs