in

Vladajući blok, kao odgovor na političke napetosti, razmatra i dvostruke izbore u septembru

Vladajući blok, kao odgovor na političke napetosti, razmatra i dvostruke izbore u septembru

Kako saznaju „Novosti“, prilično je izvesna opcija da se parlamentarni izbori spoje s onim beogradskim, što se uveliko razrađuje u vrhu SNS

Rekonstrukcija vlade, smena nekoliko ministara ili najava raspisivanja vanrednih izbora opcije su koje se pominju u javnosti kao sadržaj vesti koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za sredu, ali i četvrtak kada će biti gost na sednici Vlade Srbije.

Prema saznanjima „Novosti“, zasad je izvesnija opcija da se parlamentarni izbori spoje s beogradskim i da budu održani u septembru, što se uveliko razrađuje u vrhu Srpske napredne stranke.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Druga varijanta je da se sprovede „blic rekonstrukcija“ vlade, koja bi podrazumevala da osveženi kabinet radi do decembra, kada bi se u paketu raspisali republički, beogradski, lokalni i izbori u Vojvodini.

Vučić je juče video-porukom na Instagramu pozvao one koji protestuju na razgovore, poručivši da su razgovori najvažniji, a kompromis uvek dobra reč. Takođe, pozvao je Srbiju da se ujedini i najavio mnogo važnih vesti, političkih i ekonomskih koje će saopštiti u sredu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pak da ako vlada bude raspuštena, predsednik Srbije u skladu sa ustavnim ovlašćenjima može da da mandat nekom drugom ili mora da se ide na izbore.

„Nemam nikakav problem s tim da podnesem ostavku. Ne možemo da idemo na izbore koje vi želite. Mi želimo ovog ministra, onog ne želimo, a ako idemo na izbore, ove želimo, a ove ne  želimo.

A gde su tu institucije, a gde su tu svi ostali koji treba da glasaju na tim izborima?“, upitala je Brnabićeva osvrnuvši se na zahteve opozicije da bude smenjen ministar policije Bratislav Gašić.

Iz Zeleno-levog poslaničkog kluba rekli su da o novim izborima može da se razgovara tek kada budu ispunjeni svi zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ – među kojima su smena svih članova REM-a i rukovodstva RTS-a, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama „Pink“ i „Hepi“, pomenuta smena ministra Gašića, ali i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić smatra da je apsurdno to što opozicija vrši pritisak i vidi svoju šansu, ali ne žuri sa izborima jer u ovom trenutku niko od njih nema procenat koji bi im garantovao ono što hoće.

„Kada imamo političku krizu, koju sada više vidim kao krizu društva, izbori su uvek najbolje rešenje. Vučić je na temi izbora na svom terenu i ne vidim razlog da žuri“, dodao je Pejić za „Kurir“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković misli da je objedinjavanje republičkih i beogradskih izbora s redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima najjednostavnije rešenje i za građane i za političke stranke.

„Jasno je da vlast ne može i neće biti smenjena na ulici i neće biti prelazne vlade. I kada se pogleda priroda zahteva na protestima, jasno je da se oni odnose na Skupštinu, dakle, hoće izbore“, zaključio je Stanković za „Kurir“.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte