in

Visoka cena obaranja ruskih dronova

Visoka cena obaranja ruskih dronova

Obaranje bespilotne letelice raketom košta do sedam puta više od samog drona

Premda je Ukrajina sve veštija u obaranju ruskih dronova, to joj zapravo ne ide u prilog na bojnom polju: brojno odbrambeno oružje koje ta zemlja koristi, poput raketa zemlja-vazduh, košta znatno više od dronova. Što bi pak, po rečima pojedinih vojnih eksperata, moglo da favorizuje Moskvu na duge staze.

Prvi čovek ukrajinske konsultantske kuće „Molfar“ Artjem Starosjek procenio je da obaranje bespilotne letelice raketom košta i do sedam puta više od samog drona, te da je Rusija od septembra poslala oko 600 dronova na Ukrajinu. Rasprostranjene su i tvrdnje da se potencijalno radi o ruskoj vojnoj strategiji.

Iako je Moskva više puta demantovala da koristi iranske dronove, „Njujork tajms“ iznosi podatak da Rusija koristi bespilotne letelice „šahid-136“, tj. relativno jednostavne i prilično jeftine dronove, dok je razno oružje koje se koristi za njihovo skidanje s neba mnogo skuplje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinske snage upotrebljavaju različite odbrambene sisteme, nešto jeftinije iz sovjetske ere, kao i one savremene, dosta skuplje koje im je ustupio NATO. Proizvodnja drona košta oko 20.000 dolara, dok cena rakete zemlja-vazduh koja se ispaljuje radi njegovog obaranja može da se kreće od 140.000 dolara za sovjetski S-300 do 500.000 dolara za projektil američkog NASAMS-a.

Matju Buleg, konsultant Programa za Rusiju i Evroaziju u londonskom „Četam hausu“, rekao je za „Njujork tajms“ da Ukrajina trenutno ima dovoljno oružja i municije za borbu protiv ruskih dronova.

„Cena je irelevantna sve dok Zapad pruža vojnu pomoć Ukrajini“, izjavio je Buleg i dodao da će se Kijev suočiti s pravim problemima tek kad municije nestane.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)