in

“Veliki uspeh” Nemačke i Šolca

“Veliki uspeh” Nemačke i Šolca

Drugi nemački terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Lubminu otvoren je u subotu u prisustvu kancelara Olafa Šolca.

„Drago nam je što činimo još jedan korak ka energetskoj bezbednosti Nemačke“, rekla je premijerka Meklenburg-Zapadna Pomeranije Manuela Švesig, prenosi dpa.

Nemački ministar životne sredine Til Bakhaus je prethodno predao licencu za rad Ingu Vagneru, generalnom direktoru operatera Dojče Regas.

Nakon toga, Šolc je posetio plutajući terminal.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Posle Vilhelmshafena u Donjoj Saksoniji, gde je terminal zvanično otvoren u decembru, Lubmin na baltičkoj obali je druga nemačka lokacija na kojoj je sa radom počeo LNG terminal.

Gas je već ubačen u mrežu od početka nedelje u okviru probne operacije.

Lokacija Lubmin čini ključni deo nemačke strategije da se okrene od ruskih fosilnih goriva drugim izvorima energije. Od izbijanja rata u Ukrajini, Rusija je prestala da isporučuje gas podvodnim gasovodom u Nemačku.

Nemačka ubrzano gradi svoju infrastrukturu za uvoz gasa. Za nekoliko meseci planirana su, odobrena i izgrađena ova dva terminala koja su sada u funkciji.

Još jedan terminal u Brunsbitelu na obali Severnog takođe treba uskoro da počne sa radom.

LNG se isporučuje brodovima iz nekoliko regiona sveta, pretvara se nazad u gas i ubacuje u gasnu mrežu. Pored povećane kupovine gasa iz cevovoda iz Norveške, na primer, LNG je namenjen da zameni nedostajuće ruske zalihe.

Plutajući terminali koji su već postavljeni ili planirani imaju dovodni kapacitet od oko 5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, u zavisnosti od lokalnih uslova.

Poređenja radi, skoro 60 milijardi kubnih metara je prošlo kroz sada neupotrebljivi gasovod Severni tok 1 u 2021.

Nemačka ima za cilj da pokrije oko jedne trećine svoje trenutne potražnje za gasom preko plutajućih LNG terminala tokom zime 2023-24.

Iako je ove zime bilo upozorenja o nestašici gasa, ovaj scenario se trenutno čini malo verovatnim. Nedavno su skladišta gasa u Nemačkoj bila popunjena više od 90% nakon što su privatna domaćinstva i industrija smanjili potrošnju.

Prema rečima operatera, terminal Lubmin je jedini do danas potpuno privatno finansiran terminal u Nemačkoj. Kompanija Dojče Regas je procenila troškove na 100 miliona evra (108 miliona dolara).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(b92.net)