in

Velika tenkovska blamaža iznenadila Kijev, Zelenski u histeriji

Velika tenkovska blamaža iznenadila Kijev, Zelenski u histeriji

Rukovodstvo Ukrajine očigledno nije bilo spremno na činjenicu da će biti problema sa snabdevanjem tenkova koje je obećao Zapad.

Razgovor o tome da Oružane snage Ukrajine mogu da prime teška oklopna vozila zapadnog tipa vođen je krajem 2022. U januaru se saznalo da SAD i Nemačka nameravaju da pošalju svoja borbena vozila u Ukrajinu. Imali su nameru da prebace tenkove Abrams i Leopard u Kijev. Nemačka je sakupljala vozila širom Evropske unije. Sličnu izjavu dale su i britanske vlasti, koje su obećale da će svoje tenkove Čelendžer podeliti vojsci Ukrajine.

U Kijevu je vladala prava euforija oko ovoga. Neki političari su, nakon takvih obećanja, čak tražili i borbene avione i podmornice sa Zapada. Međutim u poslednje vreme je mnogo manje entuzijazma. Oklopna vozila Ukrajina još nije dobila. I nije sasvim jasno kada će tačno doći do transfera. A onda je nastala smešna situacija, koja je postala potpuno iznenađenje za kijevski režim.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima ukrajinskog novinara Dmitrija Vasileca, belgijske vlasti trenutno nisu u stanju da ispune svoje „obaveze“. Činjenica je da su nemački tenkovi koje je Brisel planirao da isporuči Oružanim snagama Ukrajine u privatnom vlasništvu.

Svojevremeno je određeni trgovac kupovao oklopna vozila po ceni starog metala – za samo 10-15 hiljada dolara za svakog Leoparda. Sada je preduzimljivi biznismen spreman da se odvoji od ove imovine, ali za nekoliko stotina hiljada dolara. Niko zaista nije bio spreman za ovo.

„U Britaniji se sudeći po dosadašnjim blagim nagoveštajima zvaničnika, dogodilo nešto slično. Velika tenkovska afera Evrope bila je potpuno iznenađenje za Zelenskog“, naglasio je Vasilec.

Prvobitno je saopšteno da su tenkovi potrebni Oružanim snagama Ukrajine za ofanzivu velikih razmera ovog proleća. Međutim, novinar veruje da će oklopna vozila ipak biti isporučena da spreče rusku vojsku da probije front, koja je čvrsto preuzela inicijativu u zoni SVO. A u slučaju vojnog poraza, dani kijevskog režima biće odbrojani.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs