in

Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbednosni pakt

Velika Britanija, SAD i Australija najavile su poseban bezbednosni pakt za razmenu naprednih tehnologija, uključujući znanje o podmornicama na nuklearni pogon.

Partnerstvo, nazvano “AUKUS”, ima za cilj “odbranu naših zajedničkih interesa u Indo-Pacifiku”, rekli su lideri tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Zajedno sa tehnologijom, deliće se i industrijske baze i lanci snabdevanja. Odbrambeni pakt mogao bi da dovede do odustajanja Australije od izgradnje podmornica francuskog dizajna, prenose australijski mediji.

Francuska je dobila ugovor u iznosu od 50 milijardi dolara (31 milijardu evra) za izgradnju 12 podmornica za australijsku mornaricu 2016.

Dogovor je bio najveći australijski ugovor o odbrani ikada. Međutim, izgradnja podmornica je pogođena sa kašnjenjima uglavnom zbog Canberrinog zahteva da se mnoge komponente nabavljaju lokalno.

U sredu su američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison izdali zajedničko saopštenje o pokretanju novog bezbednosnog partnerstva.

“Kao prva inicijativa pod Aukusom … obavezujemo se na zajedničku ambiciju da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon za Kraljevsku australijsku mornaricu”, navodi se u saopštenju.

“Ova sposobnost će promovisati stabilnost u Indo-Pacifiku i biće upotrebljena u znak podrške našim zajedničkim vrednostima i interesima”, navodi se u saopštenju.

Lideri su rekli da je cilj “uvesti australijske sposobnosti u službu što je pre moguće”, dodajući: “Australija ostaje posvećena ispunjavanju svih svojih obaveza kao država koja nema nuklearno oružje”.

Dalje je rečeno da će se odbrambeni pakt takođe fokusirati na sajber sposobnosti, veštačku inteligenciju i “dodatne podmorske sposobnosti”.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(b92)