in

Uštinimo se, da li dobro vidimo? – Dok u Siriji prima Putinove šamare u Ukrajini traži da NATO uđe u rat sa Rusijom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je stav Zapada o ruskoj operaciji u Ukrajini.

“NATO je trebao da preduzme odlučniji korak”, rekao je Erdogan u petak, dok se nastavlja ruska vojna intervencija u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju novinarima u Istanbulu kritikovao stav Zapada o ruskoj operaciji u Ukrajini.

Takođe je poručio da je na samitu lidera NATO-a, koji je zakazan za danas, potrebno iskazati jasan stav.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

“Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebao da preduzme odlučniji korak”, rekao je Erdogan te dodao:

“U ovom trenutku u Ukrajini Evropska unija, kao i svi zapadni mentaliteti, nažalost nisu zauzeli ozbiljan i odlučan stav. Imali smo vrlo otvorene razgovore i sa gospodinom generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa ovim pitanjem.”

Na pitanje kako ocenjuje stav Evropske unije (EU) u vezi sa ukrajinskom krizom, Erdogan je istakao da EU nije zauzeo odlučan stav.

“Svi oni daju mnogo saveta Ukrajini. Naravno, ovim savetima je nemoguće nešto postići. Kada pogledamo sve ovo, vidimo da nema konkretnih koraka. Na današnjem samitu NATO-a razgovaraćemo o tome ‘koji se koraci poduzimaju ili ćemo poduzeti po ovom pitanju’. Zapad, koji je već uputio mnogo saveta o ovom pitanju, i dalje nastavlja sa savetima. Nadam se da će na današnjem samitu NATO-a biti zauzet odlučniji stav jer su, kao što znate, skoro sve zemlje članice Evropske unije i članice NATO-a. Ali kada se ne iznese stav i ne pokaže odlučnost, naravno, kako je to rekao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, ‘daju nam samo savete, a ne pružaju nikakvu podršku’, time se zauzima stav koji ne održava prijateljstvo ili solidarnost”, rekao je Erdogan.

Na pitanje o državljanima Turske koji se nalaze u Ukrajini, podsetio je da se Ministarstvo spoljnih poslova već oglasilo o ovom pitanju.

“Naša ambasada i generalni konzulat su spremni na svaki korak. Naravno, situacija u aviosaobraćaju trenutno nije baš bezbedna”, kazao je Erdogan.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(anadolu)