Uručen orden Karađorđeve zvezde prvog stepena piscu i nobelovcu Peteru Handkeu: Kada pomislim na Srbiju, uvek se setim ikone Belog anđela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje orden Karađorđeve zvezde prvog stepena piscu i nobelovcu Peteru Handkeu

Taj orden se, prema zakonu, dodeljuje za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Handke je odlikovan povodom Dana državnosti Srbije, a sada mu je orden svečano uručen.

„Kada pomislim na Srbiju, uvek se setim ikone Belog anđela. Kada vidim tu ikonu, ona pokazuje na prazan grob, što znači da je Isus vaskrsao. To me uvek navodi na razmišljanje i lepa sećanja na Srbiju. Hvala vam na ovom ordenu“, rekao je Peter Handke tokom dodele odlikovanja.

„Srećan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Petera Handkea. Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Svaki put kad želim da razumem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Handkea“, rekao je Vučić obraćajući se tokom dodele ordena.

Vučić je dodao da je jednom prilikom, govoreći o martovskom pogromu, citirao Handkeovu misao „Velika Hoča je mesto sa božjim blagoslovom, ali sa puno nesrećnih ljudi“.

„Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju i Srbiju“, istakao je predsednik.