in

Uništili osmatračnicu sirijske vojske, na Golanskoj visoravni na sirijskoj zemlji – Jer ne trpe kršenje suvereniteta “svoje teritorije”

Izraelske odbrambene snage (ID) saopštile su 1. juna da su uništile osmatračnicu (bazu) sirijskih snaga na izraelskoj strani tampon-zone na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Vojska je “uništila prednju osmatračnicu sirijske vojske koja je postavljena u izraelskom području zapadno od linije Alfa na Golanskoj visoravni”, napisao je portparol Avičaj Adre na Tviteru.

Rekao je da su je trupe napale i digle u vazduh, dodajući da Izrael neće “tolerisati bilo kakav pokušaj kršenja suvereniteta” jevrejske države.

Kanal 13 prikazao je snimke ulaska trupa i postavljanja eksploziva. Policajci su izjavili da su bazu navodno koristili i borci Hezbolaha i proiranske milicije.

– Oduvali smo je – rekao je jedan policajac televiziji.

U izveštaju se navodi da je ID namerno koristio kopnene snage umesto da gađa iz vazduha kako bi poslao poruku Siriji i Hezbolahu da Izrael neće tolerisati kršenje suvereniteta nad okupiranim teritorijama.

Davne 1967. godine Izrael je tokom šestodnevnog rata zauzeo velike delove sirijske Golanske visoravni. Od tada je teritorija pod okupacijom.

Izrael je izveo na stotine napada u Siriji od početka tamošnjeg sukoba 2011. godine, uglavnom usmerenim na iranske i libanske snage Hezbolaha, kao i na sirijske vladine trupe, mada ih retko priznaje.

NJihova vojska je saopštila da je samo 2020. godine pogodila oko 50 ciljeva.

Izrael tvrdi da pokušava da spreči Iran, koji je bio jedan od ključnih saveznika sirijske vlade u decenijama starom građanskom ratu, da stekne trajno vojno uporište u svom komšiluku.

Početkom maja, sirijski državni mediji i ratni posmatrači rekli su da je Izrael izveo vazdušne udare u južnoj sirijskoj provinciji Kuneitra, blizu granice sa Izraelom.

Sirijska državna novinska agencija SANA izjavila je da je to bio “izraelski napad predvođen helikopterom u jednoj od zona Kuneitre” nedaleko od granice sa Izraelom.

(south front)