in

Umešanost SAD u rat sa Rusijom sve veća

Umešanost SAD u rat sa Rusijom sve veća

Pentagon potvrdio da će američke snage početi da obučavaju ukrajinske trupe za korišćenje raketnog odbrambenog sistema „Patriot“.

Obuka će se, kako se navodi, vršiti u Fort Silu u Oklahomi, kasnije ovog meseca.

Pres sekretar Pentagona, brigadni general Pat Rajder, najavio je juče na brifingu u Pentagonu, da bi obuka u Fort Silu mogla da počne već sledeće sedmice.

Rajder je rekao da će tokom obuke biti obučeno od 90 do 100 ukrajinskih vojnika da upravljaju i održavaju odbrambeni sistem tokom kursa koji ce trajati nekoliko meseci, preneo je Glas Amerike, koji navodi da se u Fort Silu se nalazi terenska artiljerijska škola američke vojske.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Rajder je istakao da ce SAD tražiti načine da ubrzaju raspored obuke kako bi Ukrajinci mogli da se vrate na bojno polje što je pre moguće.

S druge strane, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov tvrdi da je odluka Pentagona da obuči ukrajinske vojnike da koriste raketne odbrambene sisteme „Patriot“ još jedan dokaz umešanosti Vašingtona u ukrajinski sukob.

I analitičari “Vašington posta”u otvoreno su priznali da obuka ukrajinskih trupa u SAD znači da je umešanost Vašingtona u konfrontaciju sve veća, napomenuo je Antonov, prenela je pres služba ruske ambasade.

Prema njegovim rečima, ti argumenti novinara slikovito pokazuju da je Vašington namerno obmanuo Rusiju i svet kada je govorio da želi da se ojača sposobnost samoodbrane Ukrajine.

Pravi cilj američke administracije je da Rusiji nanese što veću štetu na bojnom polju koristeći pri tome Ukrajince kao opunomoćenike, ukazao je Antonov.

Inače, „Patriot“ je vođeni raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put korišćen 1980-ih i može da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(tanjug)