in

Ukrajinska vojska je u kritičnoj situaciji, Zelenskom ostaje samo da pobegne iz zemlje

Ukrajinska vojska je u kritičnoj situaciji, Zelenskom ostaje samo da pobegne iz zemlje

Osnivač ruske privatne vojne kompanije „Vagner“, Jevgenij Prigožin, objavio je da su njegovi borci potpuno ovladali Paraskovievkom, severozapadnim predgrađem Bahmuta (Artjomovska), koje je faktički bez stanovnika, ali se može pokazati da će njen pad biti uvertira u pad samog grada koji je do početka vojnih operacija bio osmi po veličini (bezmalo 72.000 stanovnika) na teritoriji Donjecke Republike.

Prigožin je naglasio: „Uprkos teškim gubicima i krvavim borbama, momci su u potpunosti zauzeli celu teritoriju naselja“.

Vršilac dužnosti predsednika DNR Denis Pušilin objasnio je da će zauzimanje Paraskovievke omogućiti potpunu blokadu puta Bahmut-Časov Jar. A to je poslednja trasa Ukrajincima za snabdevanje garnizona u Bahmutu oružjem, hranom, municijom, a i – pojačanjima.

Međutim, ni sa njenim presecanjem ukrajinski garnizon neće biti potpuno lišen „vazduha“. Iz Bahmuta na zapad vode 2-3 sporedna i šumska puta, a zemlja je još zamrznuta pa po njoj mogu da se kreću i kamioni.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U svakom slučaju, za Ukrajince u Bahmutu počeli su kritični dani.

Ako zakasne sa izvlačenjem iz grada, ostaće im samo da kapituliraju, pokušaju proboj ili izginu u borbama.

U Bahmutu je ostalo samo nešto više od 5000 civila koje je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala da ga što pre napuste.

Ali, po procenama – u Bahmutu ostaju uglavnom oni koji čekaju Ruse kao oslobodioce.

Nezavisno od toga kada će Bahmut pasti – a to je pitanje dana, američki vojni eksper Skot Riter ocenio je da predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog čeka „iznenađenje Adolfa Hitlera:

„Zelenski može da leti u oblacima, ali uskoro neće moći da pobegne od stvarnosti. Hitler je takođe maštao o velikoj pobedi, ali se zna kako se sve završilo“.

Bivši inspektor UN za naoružanje u Iraku, dodatno je ukazao:

„Jedinice ukrajinskih militanata su u kritičnoj situaciji. Rusija je na putu pobede. To dokazuje i činjenica da su antiruske sankcije Zapada propale. Sada za Zelenskog postoji samo jedan izlaz: da pobegne iz zemlje“.

Ukrajinski predsednik je nekoliko sati ranije na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, uporedio tekući sukob sa borbom Davida i Golijata, rekao:

„David nije pobedio Golijata silom pregovora“.

Odmah potom je zatražio još više oružja od Zapada.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Fakti)