in

Ukrajinska vojska bombardovala strateški važnu hidroelekranu Kahovka

Ukrajinska vojska bombardovala strateški važnu hidroelekranu Kahovka

Evakuacija stanovnika iz grada nije potrebna, iako će možda biti neophodna u naseljima nizvodno od hidroelektrane, rekao je načelnik uprave Novokahovskog gradskog okruga

Gornji deo Kahovske hidroelektrane uništen je u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine, dok sama brana hidroelektrane neoštećena, kazao je načelnik uprave Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

Prema njegovim rečima, nivo vode se, nakon što je gornji deo srušen, podigao na pet metara, nekoliko ostrva nizvodno je već potpuno poplavljeno, a na licu mesta se nalaze hitne službe.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Evakuacija stanovnika iz grada nije potrebna, iako će možda biti neophodna u naseljima nizvodno od hidroelektrane, dodao je Leontjev i naglasio da ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Novu Kahovku.

Dopisnik agencije „RIA Novosti“ koji se nalazi u gradu je potvrdio da ukrajinska vojska nastavlja da granatira Novu Kahovku kao i da nivo vode nastavlja da raste u naseljima Dnjeprjan i Korsunka.

„U centru grada se čuju eksplozije. Granatiranje i dalje traje“, rekao je.

Oštećenje na hidroelektrani će, prema rečima Vladimira Leontjeva, da dovede do problema u snabdevanju Krima vodom.

I Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je upoznata sa štetom koju je hidroelektrana pretrpela, stručnjaci agencije koji se nalaze u nuklearnoj elektrani u Zaporošju prate situaciju, saopštila je organizacija i dodala da za sada nema pretnje po bezbednost nuklearke.

U priobalnim područjima Dnjepra situacija je pod kontrolom, nema opasnosti po život ljudi, Ministarstvo za vanredne situacije kontroliše nivo vode u reci, rekao je upravnik vlade Hersonske oblasti Andrej Aleksejenko.

„Ako bude potrebno, spremni smo da evakuišemo stanovnike priobalnih naselja, pripremljeni su autobusi. Molim građane da veruju samo zvaničnim informacijama“, napisao je Aleksejenko na Telegramu.

Međutim, Ukrajinske vlasti su proglasile uzbunu i pozvale civilno stanovništvo sa područja desne obale Dnjepra koje može da budu poplavljeno na evakuaciju, prenosi Gardijan.
Stanovnici naselja iz ugroženih zona, delova grada Hersona i ostrva Korabel su pozvani da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najpotrebnije i prate uputstva vlasti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog oštećenja na brani, objavio je danas na Tviteru sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov, prenosi Rojters.

Kahovska hidroelektrana nalazi se pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte