in

Ukrajinci pokrenuli “Bajraktar TB2” iznad Donbasa – Rusi uključili “Krasuhu” i preoteli dron

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje uspešno su se izborili sa ukrajinskim dronom Bairaktar ​​TB2 u blizini granica Donbasa.

Pokušaj ukrajinske vojske da upotrebi bespilotnu letelicu Bairaktar ​​TB2 u Donbasu uspešno je osujećen ruskim sistemom za elektronsko ratovanje.

Uzimajući u obzir domet, reč je o upotrebi kompleksa porodice Krasuha, koji je uspešno prekinuo vezu između drona i kompleksa za upravljanje dronom. O tome svedoči emitovani signal 7600, koji ukazuje na gubitak komunikacije.

Prema informacijama na Tviteru, Oružane snage Ukrajine su 14. februara 2022. ponovo pokušale da upotrebe svoju udarnu bespilotnu letelicu Bairaktar ​​TB2 na jugu DNR.

Dron je, po svemu sudeći, poleteo sa vojnog aerodroma u blizini Nikolajeva, međutim, čim se ovaj približio Mariupolju, operater dronova je počeo da ima problema – veza sa dronom je izgubljena.

O tome svedoči emitovanje hitnog signala 7600, koji dokazuje da je komunikacija sa dronom izgubljena.

Pored toga, zabeležena su ozbiljni problemi u radu GPS sistema za globalno pozicioniranje, određivanju brzine kretanja drona i visine njegovog leta, što je često primećeno u slučajevima kada je Rusija aktivirala svoje sisteme za elektronsko ometanje.

Trenutno nije moguće utvrditi mesto odakle je izvršeno suzbijanje ukrajinskog jurišnog drona Bairaktar ​​TB2. Po svemu sudeći, ovo je ili Rostovska oblast ili Krasnodarska teritorija, gde se zapravo nalaze ruski sistemi za elektronsko ratovanje.

Istovremeno, ruska strana ne potvrđuje informaciju da su protiv ukrajinskog drona korišćene elektronske protivmere.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE