in

Ukrajinci gube na celom frontu

Ukrajinci gube na celom frontu

Ukrajinci nastavljaju da gube na celom frontu – od Svatova na severu, preko Severska i Bahnuta u centru donbaskog fronta, do Orehova koje je nekoliko kilometara od velikog jezera koje mnogi zovu i Kahovskim morem.

Glavna novost je: Rusi ulaze u Ugljedar.

Ukrajinci nisu izdržali „otvaranje nebesa“ od avio-udara i vatrenih talasa od projektila ruske artiljerije i višecevnih raketnih bacača.

Po procenama: biće oslobođen „u najskorije vreme“ jer su ruski odredi već probili glavnu liniju odbrane protivnika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovo će `zaljuljati` ukrajinske lnije sve do Marjinke, Krasnogorovke, Pervomajskog, Orlovke i Avdejevke, a Rusima dati priliku da razvijaju ofanzivu i prema Kurahovu i Guljajpolju.

Rusi nadiru i severno od Avdejevke, pa se njen garnizon – ako ne pobegne – za koji dan može naći u okruženju.
Sa ovakvim razvojem situacije, front će se konačno odmaći od Donjecka, glavnog grada DNR, bar na 30-45 kilometara.

Amerikanci traže da Ukrajinci napuste Bahmut (Artjomovsk), da sačuvaju vojnike radi formiranja do 15 brigada koje bi opremili zapadnim teškim naoružanjem i spremili za kontranapad krajem marta ili u aprilu.

O „ukrajinskoj kontraofanzivi“ već otvoreno govori i američki predsednik Džo Bajden.

Potvrdivši da će Sjedinjene Države Kijevu isporučiti 31 tenk M1 Abrams i naglasivši da će tenkove i ostalo teško naoružanje u Ukrajinu narednih nedelja slati i američki saveznici, rekao je:

„Ukrajinska armija se sa približavanjem proleća sprema za kontraofanzive. Istovremeno će braniti teritorije koje drži“.

Američki lider je izgovorio i da vojna pomoć Kijevu „ne predstavlja pretnju za Rusiju“.

Po njegovim rečima, SAD brane Povelju UN, a odluka o novim isporukama oružja i vojne opreme Ukrajini „još jedan je dokaz jedinstva Zapada”.

Ministar inostranih poslova RF, Sergej Lavrov, upozorio je zapadne zemlje da će svaki teret koji sadrži oružje i municiju biti legitimna meta Vazdušno-kosmičkih snaga.

Da Ukrajinci mogu nešto pokušati, potvrđuje i Jevgenij Balicki, vd gubernatora Zaporoške oblasti: „Neprijatelj je na našem delu fronta skoncentrisao do 40.000 vojnika“.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov mogući razvoj događaja u bliskoj budućnosti vidi ovako:

„Izvesno je da (SAD i NATO) preko satelita stalno prate kretanje naših trupa, ali još nisu načisto odakle će doći naš glavni udar. Nagađaju: da li će doći iz Belorusije, iz Brjanske, Kurske ili Belgorodske oblasti. Naša komanda, naravno, koristi razne taktike da zbuni neprijatelja“.

„Uspesi u borbama za Soledar uznemirili su pokrovitelje Kijeva. Jedni veruju da će se ukrajinska donbaska odbrana uskoro urušiti, drugi su počeli da govore da će se to dogoditi tek za dva-tri meseca. Zapad je u groznici“.

Ukrajina pokušava da mobiliše novih 100-120 hiljada, ali Rusija konačno na ukrajinskim frontovima ima dovoljno vojnika. A vojna proizvodnja se solidno zahuktala:

„I dosadašnje borbe su pokazale – rekao je Vladimir Putin – da je ruska PVO jedna od najboljih na svetu. SAD proizvode rakete Patriot, ali se kod nas takvih raketa proizvodi tri puta više. Čak više od tri puta. A što se tiče raketa PVO uopšte, naša proizvodnja je uporediva sa celokupnom svetskom proizvodnjom“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(fakti.org)