in

Ukrajina traži avione kojima nema ko da upravlja

Ukrajina traži avione kojima nema ko da upravlja

Biće potrebno mnogo godina da se razvije vojna avijacija za Ukrajinu zbog nedostatka profesionalnih pilota za zapadne lovce, rekao je penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter.

„Ne možete samo da uskočite u modernu letelicu i očekujete da ona poleti sa zemlje i bude u stanju da učestvuje u punopravnoj vazdušnoj borbi“, poručio je Riter uz podsmeh.

Pojasnio da obuka pilota obično traje nekoliko godina, a skraćeni program u Sjedinjenim Američkim Državama traje od šest do osam meseci.

„Kao što je rekao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, za osam meseci će biti prekasno“, istakao je Riter na svom Jutjub blogu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinski lider je tokom govora u britanskom parlamentu ranije ovog meseca lično zatražio od Londona borbene avione. Kako je kasnije preneo Skaj njuz, pozivajući se na portparola Dauning strita, premijer Riši Sunak dao je instrukcije ministru odbrane Benu Volasu da sazna koju opremu bi zemlja potencijalno mogla da prenese oružanim snagama Ukrajine. Ministar je pojasnio da Velika Britanija „ne mora“ da šalje borbene avione u Ukrajinu.

Ukrajina ponovo traži F-16 od Amerike

Ukrajinski zvaničnici pozvali su članove američkog Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsednika Džozefa Bajdena da pošalje Kijevu borbene avione F-16.

Rojters javlja da su o ovom zahtevu u prethodnim danima, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, razgovarali ukrajinski zvaničnici, među kojima i ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba, i demokrate i republikanci iz Senata i Predstavničkog doma.

Bajden je prošlog meseca odbacio ideju o isporuci borbenih aviona F-16 kompanije „Lokid Martin“ Ukrajini.

Zvaničnici administracije američkog predsednika danas su rekli da bi SAD trebalo da se usredsrede na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu obuku.

Međutim, nisu kategorički isključili opciju slanja aviona F-16 Kijevu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)