in

Ujedinili su se, ugrožavaju svetski poredak

Ujedinili su se, ugrožavaju svetski poredak

Generalni direktor NATO Jens Stoltenberg izjavio je da sve intenzivnija saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak koji su uspostavile zapadne zemlje.

„Ujedinilo ih je to što žele drugačiji svetski poredak. Činjenica je da oni ne dele naše vrednosti i pokušavaju da brane interese koji narušavaju našu veru u slobodu i demokratiju. U ovom opasnom svetu, zemlje Alijanse moraju se držati zajedno“, rekao je on na konferenciji u Norveškoj.

On je primetio da je glavni dokaz ujedinjenja dve države bilo odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

„Nasuprot, Kina promoviše ruski narativ, prebacujući krivicu za nastalu situaciju na NATO i na početku je podržala zahtev Moskve da Alijansa zatvori vrata za nove članove“, istakao je Stoltenberg. Pored toga, sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.

(sputnik)