in

Uhapšen još jedan poslanik Evropskog parlamenta zbog korupcije

Uhapšen još jedan poslanik Evropskog parlamenta zbog korupcije

Istražitelji ga sumnjiče da je primao gotovinske isplate između 120.000 i 140.000 evra kako bi lobirao u korist treće zemlje

Još jedan poslanik u Evropskom parlamentu (EP) uhapšen je u sklopu istrage o navodnom podmićivanju, korupciji i pranju novca.

„Gardijan“ javlja da je u pitanju belgijski političar Mark Tarabela koji je priveden na ispitivanje nakon što je policija rano jutros došla u njegov stan.

U sklopu velike istrage o skandalu u kojem su političari iz EP navodno primili novac katarske i marokanske vlade ranije je uhapšena potpredsednica EP Eva Kaili i njen partner Frančesko Đorđi. On je tada ukazao na činjenicu da sumnja da su novac iz Katara primili poslanici Mark Tarabela i Andrea Kozolino. Belgijski poslanik tada je izjavio da je nevin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U saopštenju belgijskog saveznog tužioca navodi se da je poslanik EP identifikovan kao M.T. uhapšen radi ispitivanja i da bi uskoro mogao da se pojavi pred istražnim sudijom. Rečeno je da je policija pretražila njegov sef u gradu Liježu, kao i nekoliko kancelarija u gradskoj većnici Anthisnesa, malog okruga u istočnoj Belgiji gde je Tarabela bio gradonačelnik gotovo 30 godina.

Tarabelin dom u Briselu pretresen je prošlog meseca, a prošle nedelje mu je Evropski parlament na zahtev belgijskog saveznog tužioca oduzeo imunitet. Istražitelji ga sumnjiče da je primao gotovinske isplate između 120.000 i 140.000 evra kako bi lobirao u korist treće zemlje, navodi se u izveštaju koji je sastavio odbor za pravna pitanja EP.

Istražitelji veruju da je on blizak saradnik Pjera Antonija Pancerija, bivšeg italijanskog poslanika u EP za kojeg se smatra da je na čelu korupcijske mreže. Panceri je nedavno sklopio nagodbu sa tužiocima u kojoj je pristao da pruži informacije u zamenu za smanjenu zatvorsku kaznu.

Panceri i Kaili uhapšeni su u decembru zajedno s Pancerijevim bivšim pomoćnikom Frančeskom Đorđijem i šefom nevladine organizacije sa sedištem u Briselu Nikolom Figa-Talamankom. Sva četvorica su zadržana u istražnom zatvoru. Kaili i Figa-Talamanka su negirali krivicu.

Kritikovao kolege koji su skrenuli pažnju na smrt radnika migranata u Kataru

Tarabela je član Evropskog parlamenta od 2004, s dve godine pauze između 2007. i 2009. godine kada je bio ministar u regionalnoj vladi Valonije, istočnog frankofonog dela Belgije.

Bio je član delegacije EP za odnose sa Arapskim poluostrvom, koje uključuje Katar. Nakon izbijanja skandala povukao se sa te funkcije i odustao od članstva u grupi socijalista i demokrata u parlamentu.

Mesec dana pre izbijanja skandala Tarabela je učestvovao u raspravi u parlamentarnom pododboru za ljudska prava o Kataru i Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Tarabela, koji nije bio član tog odbora, kritikovao je kolege evroparlamentarce koji su skrenuli pažnju na smrt radnika migranata koji su gradili infrastrukturu za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Optužio ih je da svoje kritike temelje na zastarelim informacijama i ocenio da se ni Kina ni Rusija nisu suočile s takvim pitanjima kada su bile domaćini međunarodnih sportskih takmičenja.

„Nismo imali sve ovo kada smo razgovarali o Sočiju ili Pekingu. Zapravo ne poštujete put Katara“, rekao je on tom prilikom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)