in

UDARNO: Ukrajinci napali rusku flotu – Rusi im potopili 6 brodova

Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je objasnio, 25. februara tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći „taktiku roja“. Jedan deo ukrajinskih vojnih plovila delovao je krijući se iza civilnih brodova.

„Cilj ovog napada bila je pre svega osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usled bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen“, rekao je Konašenkov.

On je istakao da su za vreme napada ukrajinskih plovila iznad tog područja patrolirale američke strateške bespilotne letelice RQ-4 „Global Hok“ i MQ-9A „Riper“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Velika je verovatnoća da su upravo američke bespilotne letelica navodile ukrajinska plovila na brodove Crnomorske flote Rusije“, istakao je on.

Kijev bez kontrole deli oružje civilima

Kijevski režim masovno i bez ikakve kontrole deli građanima oružje, rekao je Konašenkov. Kako je rekao, uvlačenje civila u borbena dejstva od strane nacionalista neminovno će dovesti do nesrećnih slučajeva i žrtava.

„Kijevski nacionalistički režim masovno i bez kontrole deli građanima automatsko oružje, minobacače i municiju. Pozivamo građane Ukrajine da budu razumni i da ne podležu provokacijama kijevskog režima i ne dovode sebe i svoje bližnje u situaciju da nepotrebno stradaju“, rekao je Konašenkov.
Kijev primenjuje taktiku terorista iz Sirije
Prema njegovim rečima, ukrajinski nacionalisti primenjuju taktiku terorista u Siriji i koriste „bandermobile“ (po ugledu na džihadmobile)

„Nacionalističke jedinice koriste tzv. bander-automobile koji imaju visoku prohodnost i naoružani su oružjem velikog kalibra i minobacačima“, naveo je on.

Kako je dodao, ukrajinski nacionalisti nastavljaju da raspoređuju višecevne bacače i artiljeriju u stambenim kvartovima u Kijevu i drugim gradovima i to potvrđuju obaveštajni podaci.

Oni pokušavaju da isprovociraju odgovor ruskih snaga po civilima.
„Ukrajinsko rukovodstvo je više puta saopštavalo da se ne krije iza civila i da ne postavljaju teško naoružanje u gradovima.

Takva otvorena laž može imati teške posledice… to se radi namerno kako bi se isprovocirao odgovor ruskih snaga po civilima. Ukrajinsko nacionalističko rukovodstvo primenjuje iste metode kao i teroristi“, naveo je predstavnik Ministarstva odbrane.

Prema rečima Konašenkova, nakon što je juče ukrajinska strana saopštila da je spremna za pregovore, aktivne vojne operacije u glavnim pravcima operacije Oružanih snaga Rusije bile su obustavljene.

Međutim, nakon što je Kijev odustao od pregovora, danas je svim jedinicama Oružanih snaga Rusije izdata naredba da nastave sa ofanzivom u svim pravcima u skladu sa planom specijalne operacije.

On je još jednom naglasio da ruska vojska ne izvodi nikakve udare na stambene delove ukrajinskih gradova.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE