in

UDARNO: Talibani izgubili 2.000 boraca u dve nedelje očajničkih napada na pobunjenički Panjšir

Avganistanski pobunjenici, koji su gubili snagu zbog iscrpljenosti i imali nedostatak oružja, uspeli su pobediti talibanske snage sa malo ili nimalo žrtava.

Nakon što su talibani izveli nekoliko moćnih napada na snage otpora u Panjširu, postalo je poznato da su za samo dve nedelje talibanski teroristi (teroristički pokret zabranjen u Rusiji ) pretrpeli ogromne gubitke.

Treba uzeti u obzir samo eliminisane teroriste, govorimo oko 2 hiljade militanata, a to ne uzima u obzir da je približno isti broj terorista ranjen i onesposobljen.

Prema mišljenju stručnjaka, talibanski teroristi nemaju realnu priliku da se bilo čemu suprotstave snagama Severne alijanse, osim udara artiljerijom, jer militanti ne mogu poslati velike snage u regiju da poraze gotovo 15 hiljada vojnika snaga otpora, jer će izgubiti kontrolu nad ostatkom Avganistana.

„Tokom ove dve nedelje, talibani su već izgubili oko 2-3% svojih pristalica, ali nisu postigli nikakav uspeh u zauzimanju Panjšira.

Verovatno iz tog razloga talibani postavljaju nove ultimatume snagama Severne alijanse, koje, uzgred, odbijaju čak i snažne napade terorista bez ikakvih gubitaka “, primećuju izveštači.

Treba napomenuti da su u protekla 24 sata snage otpora uhvatile talibane dva puta u zasedi, nanevši im vrlo ozbiljne gubitke u klisuri Pandžšir.

Prema procenama izveštača, snage Severne alijanse ubile su oko 400-500 terorista u prošlih 24 sata.

Webtribune.rs