in

UDARNO – PUTIN POTPISAO: “Pokazaćemo Ukrajini šta znači prava dekomunizacija” …

Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku, priznaće proruske pobunjeničke teritorije kao nezavisne republike, potvrdio je Kremlj.

“Situacija u Donbasu je ponovo postala kritična i obraćam vam se direktno, ne samo kako bih ocenio situaciju, već kako bih informisao javnost o odlukama koje smo doneli i o mogućim daljim koracima”, istakao je.

Putin je svoj govor počeo od istorijskih činjenica rekavši da je savremena Ukrajina u potpunosti stvorena od Rusije i to na račun otcepljenja dela ruskih istorijskih teritorija bez pitanja ruskih građana.

Takođe je rekao i da je Ukrajina za Rusiju ne samo “susedna zemlja”, već deo njene istorije u kojoj žive njeni prijatelji i bliski ljudi.

“Ukrajinu i dalje možemo da zovemo Ukrajinom Vladimira Iljiča Lenjina. Rusija je spremna da pokaže Ukrajini šta znači prava dekomunizacija”, naveo je ruski predsednik.

Predsednik Putin je naveo da je Ukrajina boljševička tvorevina.

“Moramo razumeti šta se danas dešava i objasniti ciljeve koji su pred nama, tako da je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka ruska tvorevina. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno otcepili od Rusije neke istorijski ruske delove, a da Ruse niko o tome nije ni pitao. U zoru Drugog svetskog rata, Staljin je anektirao neke delove i dao Ukrajini istorijski nemačku teritoriju kao kompenzaciju. Krim je iz nekog razloga dat Ukrajini i tako je nastao”, podsetio je Putin.

Potom je Vladimir Putin rekao da Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost.

“Ukrajinske vlasti, hoću ovo da naglasim, od prvih koraka krenule su sa negiranjem svega, što je postalo osnov njene državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su da menjaju svest građana, istorijsko sećanje miliona ljudi, celih generacija koje žive u Ukrajini. Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost, ona je samo kopirala model”, kazao je.

Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada, rekao je Putin u svom gotovo pa maratonskom obraćanju naciji.

Govoreći o dugu koji je imao Sovjetski savez, Putin je rekao da je Rusija ceo dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovim ekonomskim potencijalom.

 

(tanjug)