in

UDARNO: Posle Putinovog ukaza Rusija će otvoriti vojne baze u DNR i LNR

Rusija će otvoriti stalne vojne baze na teritoriji DNR i LNR u okviru zajedničkih odbrambenih sporazuma.

Zaštita državne granice republika vršiće se „zajedničkim naporima ugovornih strana, na osnovu interesa sopstvene bezbednosti, kao i mira i stabilnosti“.

Kako izveštavaju ruski mediji jedan od članova ugovora kaže da će u cilju obezbeđenja bezbednosti, mira i stabilnosti svaka od ugovornih strana dati drugoj strani pravo da na svojoj teritoriji gradi, koristi i unapređuje vojnu infrastrukturu i vojne baze (objekte) svojim oružane snage.

Uslovi i postupak za ostvarivanje takvog prava biće određeni u svakom konkretnom slučaju posebnim ugovorima.

Pored toga, tekst ugovora fiksira obavezu strana da pomažu jedna drugoj u slučaju da druga strana postane predmet napada.

Po ovom pitanju, sporazumi su gotovo potpuno identični dokumentima koji su potpisani sa Južnom Osetijom i Abhazijom i regulišu raspoređivanje ruskih vojnih baza na njihovoj teritoriji.

Stalno prisustvo vojnog kontingenta Ruske Federacije na teritorijama Republika će, naravno, značiti prekid neprijateljstava na strani Ukrajine, kao što se desilo na Krimu.

Podsetimo, strane su sklopile ugovore na deset godina sa automatskim produženjem, dok dokumenti podrazumevaju naknadno sklapanje zasebnih sporazuma u ​​različitim oblastima – od vojnih i naučno-tehničkih do društvenih.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs