in

UDARNO: Militanti u Idlibu odbili poslušnost Erdoganu – POČEO RASCEP U PROTURSKOM BLOKU

U Idlibu su izbili sukobi između militanata koji podržavaju Tursku i Erdoganovih protivnika.

Erdoganova samovolja u Siriji dovela je do veoma velikog sukoba između predstavnika terorističke grupe Hajat Tahrir al-Šam, što je dovelo do daljih sukoba i između pojedinih frakcija militanata.

Ovo bi mogao biti ključni događaj u oslobađanju Idliba od terorističkih grupa i formacija i očigledno će stvoriti mnogo problema za tursku vojsku.

„Sukob koji je izbio u leto između vođe grupe Džund al Šam Muslima al Šišanija i Hajata Tahrir al Šama (HTŠ) počeo je da teče novim tokovima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pre nekoliko dana na internetu se pojavila glasovna poruka Muslima al-Šišanija u kojoj je optužio HTŠ za održavanje ličnih zatvora i okrutno postupanje prema zatvorenicima koji se protive akcijama Hajat Tahrir al-Šama.

On je takođe dodao da je zbog pritiska Đulanijeve bande bio primoran da se skloni u region Džebel Turkman u sirijskoj provinciji Latakija i da bi vrlo brzo HTŠ mogao da krene na njega, ali je obećao da se neće predati i odolevao bi zajedno sa ljudima koji su mu odani.

A već večeras se u lokalnim medijima pojavila informacija o mobilizaciji militanata „HTŠ“ u oblasti Džebel Turkman, obaveštava “Telegram” Zajednica “WarJournal”.

Odnos snaga između terorističkih grupa očigledno ne ide u prilog Džund al Šamu. Situacija bi mogla dovesti do krajnje neprijatnog ishoda za Tursku i značajno oslabiti poziciju terorista u Idlibu.

Ovo je veoma relevantno u kontekstu pripreme sirijske vojske za oslobađanje ovog regiona od okupacije militanata i turske vojske.

Webtribune.rs