in

U Srbiji se nešto krupno događa

U Srbiji se nešto krupno događa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti. Jasno je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, na ulici se neće birati vlast i prelazne vlade neće biti, poručio je Vučić.

Posebno ćemo povećati zarade u prosveti – od 1. septembra povećanje 5,5 posto, a od 1. decembra ili 1. januara još 10 posto, biće prosečno blizu 90.000 dinara, rekao je Vučić. Od 1. oktobra 5,5 odsto povećanje penzija, od 1. januara dodatnih 14,6 odsto.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je spremna da u svakom trenutku podnese ostavku na tu funkciju i da smatra da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine. Prenos obraćanja na RTS 1.

Najvažnije što je Aleksandar Vučić rekao u svom obraćanju:

Imaćemo prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje meseca kada će se oni dogoditi.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat ako Ana Brnabić podnese ostavku.

Spremni smo da se dogovaramo o datumu izbora.

Nastavićemo da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo.

Predsednica Vlade ne želi da smeni ministra unutrašnjih. poslova Bratislava Gašića.

Prelazne vlade neće biti.

U zahtevima sa protesta ne postoji nijedan koji se tiče dece i nastavnika.

Imao sam vrlo kompleksne razgovore o KiM i sinoć i danas, nastaviću od petka do nedelje sa Srbima sa KiM.

Najvažnije što je Ana Brnabić rekla u svom obraćanju:

Računajte da imate moju ostavku na stolu.

Jedini izlaz iz krize su parlamentarni izbori do kraja godine.

Neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali su rezultati neupitni i jasni.

Mislim da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uprava.

Vlada je, u saradnji sa predsednikom, usvojila važne mere za bezbednije društvo.

Do 19 časova danas predato je 62.801 komad oružja.

Predsednik je pozvao na razgovore pre 12 dana, niko se nije odazvao.

Od četiri zahteva sa protesta, jedan je gotovo potpuno ispunjen – to je ukidanje rijaliti programa, a Ružić je sam podneo ostavku.

Ekonomske mere koje je najavio Aleksandar Vučić:

Od 1. septembra povećanje plata u prosveti od 5,5 odsto, od 1. decembra još 10 odsto.

Povećanje penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, a od 1. januara 14,5 odsto – kumultavno gotovo 21 odsto.

Medicinske sestre i medicinski tehničari će od 1. septembra dobiti 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru.

Nadamo se da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto za lekare, vojsku i sve ostale u javnom sektoru.

Hleb će biti još jeftiniji, spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Biće jeftiniji već od petka za tri dinara.

Razgovaraćemo sa MMF-om da se odloži povećanje cena struje.

Doneli smo odluku da damo po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete – od jednog dana starosti do 16 godina. Prijavljivanje je od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

Biće podeljeno još 100.000 vaučera od po 5.000 dinara za odmor i putovanja u Srbiji. Bićemo spremni za još 100.000.

„Zahvalnost narodu na KiM, važno sačuvati mir“

Predsednik je zahvalio narodu na KiM što se dostojanstveno bori za svoja prava, ističući da je važno sačuvati mir i pokazati da možemo da razgovaramo sa svima.

Prvi put po 10.000 dinara za svako rođeno dete do 16. godine

Svi u javnom sektoru imaće značajno povećanje plata. Nova mera biće prvi put da se izdvaja po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16. godine, majke će primati taj nvac na račun, kaže predsednik Srbije

Još 100.000 vaučera na 5.000 dinara

Spremni smo za još 100.000 vaučera na 5.000 dinara, najavio je Vučić.

„Hleb će biti jeftiniji pet odsto“

Vučić je najavio da će hleb biti jeftiniji. Hleb “sava“ će sa 57 ići na 54 dinara, što je oko pet odsto niža cena.

Taj hleb će, kaže, već od petka biti jeftiniji za tri dinara.

“Inflacija se zaustavlja, pomalo pada. Molićemo MMF da nam omoguće da ne povećamo cenu struje na koju smo se obavezali“, dodao je Vučić.

„Povećanje penzija gotovo 21 odsto“

Vučić je najavio povećanje penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, a od 1. januara 14,5 odsto, što je kumulativno gotovo 21 odsto.

Povećanje plata za medicinske sestre i tehničare – od 1. septembra 5,5 posto

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, će od 1. septembra dobiti 5,5 posto povećanje plata i dodatnih 10 posto u decembru ili januaru, biće i za druge značajnih povećanja, najavio je Vučić.

„Povećanje zarada u prosveti 16 odsto „

Spremali smo mnogo mera, istakao je Vučić, navodećo da će biti problema sa stopom rasta, delom zbog uvezenih delom zbog naših problema, ali da uspevamo da obezbedimo niži defoicit od predviđenog.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto, naveo je Vučić.

„Prelazne vlade neće biti“

Aleksandar Vučić kaže da se tenzije uvek rešavaju izborima, ali da su neki pravili tenzije ne zbog političkih zahteva nego jer su, kako kaže, imali zahteve pojedinih tajkuna za sprovođenje njihovih interesa.

Ističe da u zahtevima sa protesta ne postoji nijedan koji se tiče dece.

„Nijedan zahtev se ne tiče prava i položaja naše dece, nastavnika ili bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna. To vidite kroz svaki zahtev“, kaže Vučić.

Ističe da predsednica Vlade ne želi da smenjuje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom jer smatra da ne postoji nijedan razlog.

Vučić je naglasio da prelazne vlade neće biti jer, kako kaže, nikada neće doneti takvu odluku.

„Spremni smo da se dogovaramo o datumu izbora“

Aleksandar Vučić kaže da Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat ako Ana Brnabić podnese ostavku jer su zadovoljni radom premijerke.

„Ukoliko se to dogodi, kada istekne mesec dana, ostaju nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora. U skladu sa tim, spremni smo da se o datumu novih izbora i da li da budu sa još nekim izborima dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske izbore, a nikako neke druge“, ističe Vučić.

Naglašava da su uvek spremni da se dogovaraju, ali da to neće biti pitanje nečije partijske volje, već pitanje razgovora svih političkih činilaca.

„Nikako neće biti mesto gde će manjina nadjačati većinu, ali će se i većina truditi da bude veoma poštena, ozbiljna i odgovorna i da da sve od sebe da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome na koji način i u kom trenutku da različiti izborni procesi budu održani“, kaže Vučić.

Naglašava da je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore i da je pitanje samo meseca kada će biti održani.

Vučić: Jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je će nastaviti da čeka neke ljude da razgovaraju, iako je, kaže, jasno da se nadaju drugim stvarima koje se nikada neće dogoditi, da se na ulici preuzima vlast. “Sa tim prošlim vremenima je završeno“, poručio je predsednik.

“Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike među onima koji bi trebalo da imaju više odgovornisti, ako ne, idemo na izbore“, rekao je Vučić.

“Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje meseca“, istakao je Vučić.

Brnabić: Računajte da imate moju ostavku na stolu

Uvek sam spremna da podnesem ostavku, ali kada se društvo nalazi u krizi jedini način je razgovor, a oni ne žele razgovor, spremna sam i račnajte da moju ostavklu imate je na stolu, rekla je premijerka.

Smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku Republike da donese odluku, napomenula je Brnabićeva.

„Sutra ćemo doneti odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja“

Sutra ćemo doneti odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja, do danas predat 62.801 komad oružja, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić: Neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali mislim da su rezultati jasni

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se trudila da posao obavlja na najbolji mogući način.

“Ne mislim da je sve što smo uradili savršeno, neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali mislim da su rezultati neupitni i jasni“, rekla je Brnabićeva.

Smatra da je E-uprava jedan od njenih najvećih legata.

Osvrnula se na tragedije koje su se dogodile početkom maja.

“Tragedije i monstruozni zločini 3. i 4. maja, u potpunosti su nas šokirali i zaista duboko promenili“, rekla je Brnabićeva i ponovo izrazila najdublje saučešće porodicama.

Navela je da su posle tragedija preduzete mere – razoružavanje, povećanje broja policajaca koji će se brinuti o školama, izmene Krivičnog zakona, formirana je Radna grupa za mentalno zdravlje i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Predsednik Vučić najavio je da će danas izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti.

Vučić je prethodno razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i liderom SPS-a Ivicom Dačićem i najavio da će u sredu uveče predstaviti deo onoga na čemu naporno rade već nedeljama.

(RTS)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte