in

U Srbiji podnete krivične prijave protiv, šefa Vagnera Prigožina, Aleksandar Bocan-Harčenka i Aleksandra Vulina

U Srbiji podnete krivične prijave protiv, šefa Vagnera Prigožina, Aleksandar Bocan-Harčenka i Aleksandra Vulina

Ruska paravojna grupa Vagner danas je negirala da regrutuje građane Srbije za borbu u Ukrajini.

Demanti dolaze dan nakon što su aktivisti podneli krivične prijave protiv te organizacije u Beogradu.

Među osobama navedenima u krivičnim prijavama su ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i Aleksandar Vulin, direktor Državne bezbednosno-informativne agencije Srbije, preneo je Rojters.

„Ja ne regrutujem Srbe“, naveo je u saopštenju osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, rekavši da nikada nije čuo za Bocan-Harčenka ili Vulina.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je ranije ove sedmice rekao o Vagnerovoj grupi i pozivu upućenom na regrutaciju, da je reč o notornoj laži. Advokat iz Beograda i predsednik grupe građana „Oktobar“ Čedomir Stojković, kao i predstavnici ruskih i ukrajinskih antiratnih grupa podneli su juče Višem javnom tužilaštvu u Beogradu seriju krivičnih prijava zbog delovanja Vagner grupe u Srbiji, kao i „mobilisanja državljana Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini“.

Prigožin je početkom sedmice saopštio da ta kompanija nikada nije bila prisutna na severu KiM i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.

Prigožin je to naveo na zvaničnom Telegram kanalu kompanije, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike na srpskom, o tome kakve aktivnosti Vagner grupa sprovodi u Srbiji.

Prigožin tvrdi i da u Vagneru trenutno nema državljana Srbije i da ih odavno nije bilo i dodaje da glasine koje se „napumpavaju“ oko interakcije Vagnerove grupe i Srbije nemaju nikakvog osnova.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(tanjug)