U Rusiji uskoro zakon – Zatvor za učešće u radu nevladine organizacije koja je proglašena za nepoželjnu

Grupa poslanika Državne dume – donjeg doma ruskog parlamenta – predstavila je tekst zakona o krivičnom kažnjavanju za učešće u aktivnostima strane ili međunarodne nevladine organizacije koja je proglašena za nepoželjnu u Ruskoj Federaciji.

U obrazloženju teksta nacrta zakona su naveli:

„Predlažemo izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije radi uvođenja krivične odgovornosti za učešće u aktivnostima i za upravljanje aktivnostima strane ili međunarodne nevladine organizacije koja je u zakonskoj proceduri proglašena za nepoželjnu. Prethodno prekršajno kažnjavanje takvih lica ne treba da bude preduslov za krivično gonjenje“.

Prema tekstu nacrta, učešće u radu takve NVO treba da se kažnjava novčano sa 300 do 500 hiljada rubalja ili u sumi prihoda osuđeniog na 2-3 godine zatvora, ili kaznom zatvora od jedne do četiri godine sa mogućim lišavanjem prava na bavljenje određenim poslom do 10 godina.

Nacrt predviđa i mogućnost prinudnog rada od 360 sati do četiri godine.

Inicijatori su predložili za članove rukovodstava nepoželjnih NVO do 480 sati prinudnog rada, odnosno – kaznu zatvora od dve do šest godina.

Inicijatori su članovi komisije Dume za istraživanje mešanja stranih država u poslove Ruske Federacije, na čelu sa njenim predsedavajućim Vasilijem Piskarevom.

Vlada Ruske Federacije dala je pozitivno mišljenje o predloženom nacrtu zakona.

Uključujući i preporuku inicijatora da blokiranje aktivnosti nepoželjnih NVO i uticanja na socijalne i političke institucije i procese u ruskom društvu bude jedan od prioriteta u delovanju državnih organa.

Inicijatori su kao članovi pomenute komisije utvrdili da su brojni državljani Rusije pohađali obuke o uticanju na predizborne kampanje, organizovanju masovnih nereda i neovlašćenih političkih akcija sa učešćem maloletnika.

Sve to u režiji nepoželjnih NVO…