in

U Pragu održan protest protiv otimanja Kosmeta

Juče je u Pragu održan protestni miting povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u organizaciji udruženja Prijatelji Srba na Kosovu.

Kao i ranijih godina – protest se održava na godišnjicu secesije srpske južne pokrajine – jedan od govornika je bio poslanik u češkom parlamentu za pokret Sloboda i direktna demokratija Jaroslav Foldina.

Po njegovom mišljenju, smisao protesta je ukazivanje na kršenje međunarodnog prava. Takođe, kako je napomenuo, rešenje problema bi trebalo da bude zasnovano na međusobnom dogovoru Srba i Albanaca.

Foldina je ocenio i da iza secesije Kosova stoje i geopolitički interesi velesila, prenosi portal Geopolitikon.

Pored Jaroslava Foldine, na protestu su govorili Vaclav Dvoržak, režiser i direktor udruženja koje je organizovalo miting, poslanik Evropskog parlamenta iz pokreta Sloboda i direktna demokratija i nekadašnji češki ministar zdravlja Ivan David, kao i bivši češki ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN Jan Kavan.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE