in

U kandžama globalista: Kanadski premijer Džastin Trudo aktivirao operaciju gušenja protesta vozača kamiona

Kanadski premijer Džastin Trudo aktivirao je ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona.

Oni su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja koja je Kanada uvela za sve prevoznike koji prelaze granicu između SAD i Kanade.

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske, preneo je AP.

On je izneo uveravanja da će hitne mere “biti vremenski ograničene, geografski ciljane, kao i razumne i proporcionalne pretnjama na koje treba da odgovore”.

“Ove blokade su nezakonite, a ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući”, izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Više od dve nedelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obevezne vakcinacije kamiondžije i drugih mera uvedenih radi srečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu.

Učesnici takozvanog “konvoja slobode”, takođe, su blokirali više graničnih prelaza između SAD i Kanade.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz most Ambasador koji povezuje Vindzor u Ontariju sa Detroitom u SAD ponovo je juče otvoren nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata i razbila skoro jednonedeljnu opsadu koja je poremetila proizvodnju automobila u obe zemlje.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)