in

U EU RASTE BES: “Reč je o otmici u organizaciji države, državno sponzorisanoj pirateriji …

Ne stišavaju se reakcije međunarodne zajednice zbog prizemljenja aviona “Rajanera” koji je iz Grčke leteo ka Litvaniji, zbog beloruskog kritičara vlasti.

Avion je, podsetimo, nasilno preusmeren ka aerodromu u Minsku, uz pratnju vojnih aviona, a iz letelice je izveden Roman Protaševič, beloruski novinar i aktivista za kojim je u Belorusiji raspisana poternica.

Irski ministar spoljnih poslova tvrdi da je u avionu bilo i nekoliko agenata beloruske tajne službe koji se, nakon privođenja novinara, nisu vratili u avion. To se poklapa sa izjavama putnika josi tu takođe rekli da se bar četiri osobe nisu vratile u avion.

Generalni direktor irske niskotarifne avio-kompanije “Rajaner” Majkl O’Liri nazvao je “otmicom u organizaciji države” odluku beloruskih vlasti.

O’Liri je rekao da i on veruje da je na aerodromu bilo agenata Komiteta državne bezbednosti KGB. “Reč je o otmici u organizaciji države, državno sponzorisanoj pirateriji…Izgleda da su vlasti htele da uhapse novinara i osobu koja je bila sa njim”, kazao je on, a prenosi Glas Amerike.

O’Liri je za irski Njuztolk radio naveo da su putnici i članovi posade bili uplašeni, a tvrdi i da su držani pod naoružanom stražom i da su im pretražene torbe, navodi Rojters.

Reagovala je i aviokompanija “Er Baltik” odakle je saopšteno da je uprava svojim pilotima preporučila da izbegavaju beloruski vazduišni prostor.

Premijer Belgije Aleksander De Kro, zatražio je danas zabranu sletanja u EU aviona beloruske nacionalne avio kompanije “Belavia”.

De Kro je na sankcije protiv Belorusije pozvao pred današnji sastanak lidera EU u Briselu, na kome će i situacija sa avionom irske aviokompanije “Rajaner” biti tema.

“Moramo razmotriti sankcije, uključujući zabranu sletanja kompanije Belavia na aerodrome EU”, napisao je šef belgijske vlade na svom Tviter nalogu.

Premijer Belgije ocenjuje da je sletanje leta “Rajanera FR4978 koje je iznudila Belorusija” neprihvatljivo, a da lideri EU moraju poslati “jasnu i nedvosmislenu poruku”.

EU trenutno na snazi ima sankcije koje su izrečena beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, koji je lično naredio da se pošalju “migovi” da dovedu u Minsk “zaplenjeni” avion, i članovima njegovog režima zbog umešanosti u represiju nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020, koje EU nije priznala.

Osamdeset i osam osoba, uključujući Lukašenka, zajedno sa sedam entiteta, sankcionisano je zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine.

(tanjug)