in

U Britaniju ušlo više od 45.000 migranata, najviše iz Albanije

U Britaniju ušlo više od 45.000 migranata, najviše iz Albanije

Britanska vlada trenutno troši 5,5 miliona funti, odnosno 6,2 miliona evra, svakog dana za smeštaj migranata u hotele

Više od 45.000 nelegalnih imigranata ušlo je u Veliku Britaniju prošle godine prešavši Lamanš u malim čamcima, ukazuju podaci britanske vlade objavljeni u nedelju.

Dva čamca su 25. decembra prevezla 90 ljudi preko Lamanša u Veliku Britaniju, čime je ukupan broj migranata koji su tokom 2022. godine ušli u tu zemlju porastao na 45.756, dok ih je u 2021. godini bilo 28.395.

Od nove godine novi prelasci nisu zabeleženi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Od 2018. godine, kada je stopa nelegalne imigracije  počela da raste, većina migranata u Britaniju stiže iz Irana, Iraka, i niza drugih bliskoistočnih zemalja.

U drugoj polovini 2022. godine, međutim, 42 odsto migranata došlo je iz Albanije, zemlje koju britanska vlada smatra „bezbednom“.

Britanska vlada trenutno troši 5,5 miliona funti (6,2 miliona evra) svakog dana za smeštaj migranata u hotele, iako je premijer Riši Sunak prošlog meseca izjavio da će njegova vlada uskoro smestiti 10.000 u napuštene vikendaške parkove, studentske domove i vojne lokacije.

Plan za deportaciju – propao?

Sunak, kao i njegovi prethodnici Boris Džonson i Liz Tras, obećali su da će smanjiti broj migranata koji dospevaju preko Lamanša, što do sada nisu uspeli.

Džonsonova ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je u aprilu sporazum prema kojem će Ruanda primati avione pune migranata dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, ali su pravni postupci pro-imigrantskih nevladinih organizacija onemogućili taj plan.

Iako je britanski Visoki sud u decembru ozakonio tu politiku, pravni procesi su u i dalje toku i nijedan let još nije napustio VB.

Portparol vlade je prošlog meseca za „Dejli mejl“ odbio da otkrije hoće li sa deportacijama početi u 2023. godini.

Sporazum sa Francuskom imao malo učinka

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman objavila je u novembru da je Britanija postigla dogovor sa Francuskom prema kojem će njena vlada plaćati Francuzima 72,2 miliona evra (74,5 miliona dolara) godišnje da pojačaju patrole na suprotnoj strani Lamanša.

Međutim, u protekle tri godine potpisana su tri takva ugovora, dok se prelazi i dalje povećavaju iz godine u godinu.

Govoreći nakon potpisivanja sporazuma, Sunak je priznao da on neće „magično rešiti“ problem.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)