in

U Britaniji opet haos, krenuo talas …

U Britaniji opet haos, krenuo talas …

Najveći talas štrajkova u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija, koji je otpočeo krajem prošle godine, mogao bi da se produži tokom ove godine.

Razlog tome je jer nijedna strana nije voljna da odstupi od svojih stavova, izjavio je juče predsednik sindikata britanskih mašinovođa ASLEF Mik Velan.

Velan je ukazao za Rojters da je sada za britansku vladu postalo teško da pristane na traženo povećanje plata, jer veće naknade zbog visoke inflacije traže zaposleni u velikom broju sektora, ali da sindikati neće odustati od opravdanih zahteva.

Osim radnika na britanskoj železnici, koji su juče nastavili štrajk, obustave rada otpočeli su i zdravstveni radnici, osoblje pograničnih snaga i poštanski radnici tražeći da povećanje plata prati inflaciju koja je na 40-godišnjem maksimumu i dostigla je 10,7 odsto u novembru prošle godine, podseća britanska agencija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Britanska vlada pozvala je danas sindikate da se vrate razgovorima, ali je ponovila da mora da uravnoteži svako povećanje plata sa potrebom za obuzdavanjem inflacije i kontrolom potrošnje. Istovremeno, sindikat je danas najavio da će prvi put u štrajk stupiti i hiljade radnika u Vladinoj agenciji za životnu sredinu kasnije ovog meseca tražeći povećanje plata.

Najavljeno je da će zaposleni stupiti u štrajk 18. januara od 8 do 17 sati.

(tanjug)


Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu