in

U BiH Izdato upozorenje “zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji”

Ministarstvo spoljnih poslova BiH preporučilo svojim državljanima koji su bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do 1995. da ne putuju u Srbiju.

“Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja državljana BiH protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije zemlje terete za ratne zločine”, poručuju iz ove institucije, prenosi radio Sarajevo.

Reagovanje Ministarstva spoljnih poslova BiH usledilo je u utorak nakon što je Viši sud u Beogradu odredio jednomesečni pritvor nekadašnjem policijskom službeniku Edinu Vranju koji je uhapšen u subotu pri ulasku u Srbiju. On se tereti da je kao pripadnik ratnih bošnjačkih policijskih snaga počinio ratne zločine nad zarobljenim Srbima na području Goražda u ratu od početka 1993. do oktobra 1994. godine.

Zbog tog hapšenja ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je na konsultacije iz Beograda u Sarajevo do daljnjeg povukla ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(index.hr)