in

U Aziji moguć sukob po modelu ukrajinskog

U Aziji moguć sukob po modelu ukrajinskog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog.

Stoltenberg je optužio Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

„Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

U Pekingu, prema njegovim rečima, pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na odluke u budućnosti. Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO-a „realno zabrinuti“ zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na sastanku u Vašingtonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO-a, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava“, objasnio je on.

On je primetio da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO-a. Generalni sekretar NATO-a boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. i 15. februara.

(tanjug)