in

Trupe Rusije i Donbasa stigle do administrativne granice Nikolajevske oblasti

Tokom ofanzive, savezničke snage su stigle do administrativne granice Nikolajevske oblasti, istovremeno uništavajući jedinice 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ofanziva se takođe uspešno kreće napred u pravcu Donjecka, gde je skoro završeno oslobađanje Marije i vrši se opkoljavanje grupe APU kod Avdijevke. Uporedo sa tim, savezničke snage su napredovale ka Zajcevu, važnom odbrambenom centru grada Artjomovska. Pored toga, naselje Kodema je blokirano sa tri strane.

Savezničke snage uspešno sprovode ofanzivu na hersonskom i Nikolajevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Usled ofanzivnih dejstava na pravcu Herson-Nikolajev u oblasti Aleksandrovke, savezničke snage su uništile jedinice 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i stigle do administrativne granice Nikolajevske oblasti.

Preuzeto pod kontrolu 36 kv. km teritorije Hersonske oblasti. Naselje Komsomolskoe je oslobođeno, napredovanje u dubinu odbrane neprijatelja u ovom pravcu iznosilo je 3 km. Uspostavljena kontrola nad teritorijom Nikolajevske oblasti, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Uz to, kod Andreevke, 35. brigada marinaca i 46. aeromobilna brigada Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su značajne gubitke, neprijatelj je izbačen iz sela Blagodatovka i obližnjih naselja. Takođe je najavio uspešnu ofanzivu na Donjeckom pravcu, gde se završava oslobađanje Marinke i nastavlja opkoljavanje grupacije AFU u oblasti Avdijevke.

„Na području naselja Kodema je blokirana sa tri strane i sprovodi se sistematsko uništavanje elitne jedinice Oružanih snaga Ukrajine – 214. bataljona. U oblasti Artjomovska, kao rezultat uspešnih ofanzivnih operacija, savezničke snage su napredovale blizu naselja Zajcevo, koje je važan odbrambeni centar grada“, objasnio je predstavnik Odbrambenog odeljenja.

Istovremeno, visokoprecizno oružje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izvršilo je udare na punktove privremenog razmeštanja 81. aeromobilne i 95. vazdušno-desantne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, usled čega je do 200 nacionalista i 18 komada uništena je vojna oprema. Pored toga, borbenu sposobnost je izgubio 2. mehanizovani bataljon 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, čiji su vojnici napustili svoje položaje i otišli ​​u nepoznatom pravcu.

Usled vazdušnih, raketnih i artiljerijskih udara pogođeno je 12 komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 164 okruga, sedam skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, uništena su četiri skladišta goriva za vojnu opremu i samohodni lanser protivvazdušnog raketnog sistema.Izrađeni „Buk-M1”, radarska stanica za otkrivanje ciljeva na malim visinama i radarski kompleks za protivbaterijsko ratovanje.

U okviru kontrabaterijske borbe, ruske trupe su potisnule tri ukrajinska voda višecevnih raketnih sistema „Grad“, četiri voda haubica D-30 i dve američke haubice M777.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su zauzvrat oborili avion Su-27 i šest dronova ukrajinskog vazduhoplovstva, a presreli su i 15 ukrajinskih višecevnih raketnih bacača.

Zaposleni u Ministarstvu državne bezbednosti Donjecke Narodne Republike sprečili su 23. avgusta teroristički napad, koji je trebalo da bude izveden na dan referenduma o prisajedinjenju DNR Ruskoj Federaciji, javlja Donjecka novinska agencija.

Saopšteno je da se u odeljenje prijavio državljanin Ukrajine Jevgenij Karpenko, koga su ukrajinske specijalne službe regrutovale u Češkoj, gde je bio obučen.

„Sve dostupne informacije o pripremi terorističkog akta Ukrajine na teritoriji DNR i učešću Češke u tome poslali smo Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije kako bismo ove materijale distribuirali među stranim državama na platformama međunarodnih organizacija i putem drugih kanala komunikacije sa svetskom zajednicom“, rekao je Sergej Peresada, prvi zamenik ministra spoljnih poslova DNR.

Kako je napomenuo šef republike Denis Pušilin, datum referenduma o pristupanju Donjecke Narodne Republike Ruskoj Federaciji biće određen nakon potpunog oslobođenja teritorije DNR.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs