in

“Tragediju zbog rušenja Kahovske hidroelektrane izazvali Kijev i zapadni sponzori”

“Tragediju zbog rušenja Kahovske hidroelektrane izazvali Kijev i zapadni sponzori”

Moskva smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu stanovništvu tog područja, kazao je stalni predstavnik Rusije pri UN

Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim su u potpunosti odgovorni za tragediju koja se desila zbog rušenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, prenose „RIA Novosti“.

„Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu stanovništvu područja u blizini hidroelektrane“, kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

On je naglasio da Moskva žali što njeni pozivi generalnom sekretaru UN da učini sve što je moguće da spreči ovaj užasni zločin nisu na odgovarajući način uzeti u obzir.

Nebenzja je pozvao UN da prilikom istrage ovog incidenta ne ponovi greške koje su načinjene po pitanju istrage prethodnih incidenata u Buči i po pitanju dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“.

„Želeli bismo da sprovedemo istragu o mnogim incidentima, kao što su Buča ili ‘Severni tok’, ali to se nije dogodilo. Ovoga puta to ne bi trebalo da se ponovi“, istakao je.

Dugoročne posledice po obe strane

Urušavanje Kahovske hidroelektrane imaće dugoročne posledice za obe strane ukrajinskog konflikta, izjavio je zamenik generalnog sekretara UN.

On je naveo da UN trenutno ne raspolažu nezavisnim podacima o rušenju hidroelektrane i da je UN spremna da svim građanima koji su pogođeni zbog rušenja hidroelektrane pruži svu neophodnu pomoć iako to „neće biti lako“.

Podsetimo, ukrajinske oružane snage su ranije izvršile seriju napada na Novokahovsku hidroelektranu i uspele  da unište ventile, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera, izjavio je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, precizirajući da je sama brana hidroelektrane neoštećena.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je brana napadnuta raketnim sistemom „oljha“ kalibra 300 mm, modifikacijom sovjetskog sistema „smerč“. U napadu su oštećene i turbine, koje su i bile glavna meta ukrajinskog napada.

U elektrani, u trenutku udara, nije bilo civila, a sanaciju štete na sebe je odmah preuzela ruska vojska.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte