in

Totalni ekonomski rat: SAD uvele nove sankcije ruskim brodovima i kompanijama na “Severnom toku 2”

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv ruskih kompanija i brodova koji rade na gasovodu Severni tok 2.

Na spisku je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta.

Američko Ministarstvo finansija je uvelo sankcije, između ostalog, protiv “Mortranšervisa”, “Morske spasilacke službe”, brodova “Akademik Čerski”, “Baltički istražitelj”, “Vladislav Strižov”, “Jurij Topčev” i drugih.

Vašington je odustao od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije “Nord strim AG”, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad “Severnog toka 2”, prenosi Sputnjik.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ciji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, ukljucujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski “Olsiz” bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi “Fortuna” položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

(tanjug)