in

To je ta milina demokratije: Brisel ne pitajući nikog odgovorio Rusiji u ime 27 zemalja članica

Evropska unija odgovorila je danas, u ime svih 27 zemalja članica, na poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o principu „nedeljivosti bezbednosti”, što će, kako je Lavrov prethodno najavio, dovesti do prekida dijaloga.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov primio je, u ime šefova diplomatija 27 zemalja članica, odgovor EU na poruku Lavrova na temu „nedeljivosti bezbednosti”, objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.

„Umesto da od svake države (članice) pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe s ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pred razgovore sa šeficom britanske diplomatije Liz Tras, navodi Tass.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su članice Unije dobile od Lavrova.

„Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prekid gomilanja vojnih snaga u i oko Ukrajine i Belorusije”, poručio je ovim povodom Borelj na Tviteru.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da u zajedničkom pismu EU ponavlja svoju zabrinutost zbog trenutne situacije, ali naglašava da je, zajedno sa partnerima iz NATO, spremna za nastavak dijaloga sa Moskvom u cilju jačanja bezbedsnonih prilika za sve.

Stano: Borelj u ime EU 27 odgovorio na sva pitanja Lavrova

U Briselu danas naglašavaju da neće ulaziti u “detalje odgovora” koji je šef diplomatije EU, Žosep Borelj, preko ruske ambasade u Briselu, prosledio ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavropu, sve dok ne budu sigurni da ju je on “primio i razumeo”.

„Odgovor na pisanu poruku ministra Lavrova jutros je dostavljen ruskim predstavnicima u Briselu. Odgovor je napisao i potpisao visoki predstavnik Borelj u ime 27 zemalja članica EU koje su se, u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, složile da Borelj treba da odgovori Lavrovu u ime EU”, kazao je Stano.

On je naveo da pismo sadrži zajednički i dogovoren odgovor svih 27 članica EU na sva pitanja koje je Lavrov postavio u svojoj pisanoj poruci dostavljenoj članicama Unije krajem januara.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(RTV)